Potrzebujmy:
Na ciasto:
15 dag masła lub margaryny
3 jajka
2 białka
1/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18 %
1 łyżeczka cukru waniliowego
20 dag masy krówkowej kukułka od HELIO
Dodatkowo:
masło lub margaryna do posmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
Wykonanie pysznej babki wielkanocnej:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy masę krówkową, białka i śmietanę, ucieramy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy.
2. Formę na babkę smarujemy dokładnie masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto.
3. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do suchego patyczka. Jeszcze ciepłą wyjmujemy z formy.
4. Babkę studzimy, kroimy w plasterki i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę można pokroić na około 16 porcji.
A tutaj produkt którego użyłam do upieczenia tej pysznej babki:
Dziękuję Małgosiu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam masę kajmakową-kukułka :-)
OdpowiedzUsuńSuper :) Też ją uwielbiam :)
UsuńTa babka wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZ taka masą to pyszna musiała być ta babka :)
OdpowiedzUsuńByła pyszniutka :) Polecam tą masę :)
Usuń