Dzisiaj dzielę się z Wami recepturą na ciasto na pierogi. Ciasto pszenno-orkiszowe z olejem. Jest to najlepsze ciasto jakie do tej pory zrobiłam. Mięciutkie i delikatne. Idealnie się wałkuje, nawet nie trzeba zbytnio mąki do posypywania, bo się nie przykleja do stolnicy i do wałka. Doskonale się klei przy lepieniu, nic dodać, nic ująć...idealne. Bardzo polecam, koniecznie spróbujcie.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie ciasta na pierogi:
1. Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski.
2. Następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. W razie potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki.
3. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby ciasto odpoczęło w temperaturze pokojowej.
4. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykrawamy krążki.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej porcji wychodzi około 60 sztuk pierogów.
Ciasto musi odpocząć te pół godziny.
Super przepis na ciasto, zapisuje sobie :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko bardzo polecam :)
Usuńmuszą wyjść z takiego ciasta idealne pierożki!
OdpowiedzUsuńNie ukrywam, że wyszły idealne i pyszne :)
UsuńTakiego jeszcze nigdy nie robiłam,ciasto super :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam pierwszy raz i jest idealne :) Bardzo je polecam :)
UsuńCiasto wygląda rewelacyjnie, zapisałam sobie przepis i w wolnym czasie zrobię:)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam 🙂
Usuń