piątek, 25 września 2015

Udka pieczone w cebuli i porach,podane z kopytkami.

Jeżeli znudzą Wam się ziemniaki i ryż jako dodatek do mięsa,możecie przygotować kopytka.Pyszne i aromatyczne mięso,pachnie cebulą,czosnkiem i porem.Polecam.Zapraszam:)




Składniki:
 Kopytka:
1 kg ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
sól
1 łyżka oleju
mąka do podsypania stolnicy

Dodatkowo:
4 udka
4 cebule
1 duży por
2 ząbki czosnku
olej
sól i pieprz
czosnek staropolski ( przyprawa )
przyprawa do kurczaka

Wykonanie:
1.Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy.Następnie nacieramy przyprawami i olejem,odstawiamy na około 1 godzinę w chłodne miejsce. Cebule obieramy i kroimy w piórka,pora oczyszczamy,płuczemy i kroimy w dość grube krążki.Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.Do woreczka do pieczenia wkładamy udka i warzywa,następnie podlewamy kilkoma łyżkami oleju i pieczemy do miękkości około półtorej godziny w temperaturze 180 stopni.
2.Ziemniaki obieramy,myjemy,gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy i studzimy,następnie mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.Do ziemniaków wbijamy jajka ,dodajemy obie mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto na posypanej mąką stolnicy. Z ciasta formujemy wałek,lekko spłaszczamy i kroimy kilkucentymetrowe kluski,tępą stroną noża możemy zrobić wzorek. Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie z olejem,około 4-5 minut od wypłynięcia.Należy uważać,żeby się nie rozgotowały.Następnie kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.
3.Na talerze nakładamy udko,porcje warzyw i kopytek.Podajemy.
4.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz