Jeżeli znudzą Wam się ziemniaki i ryż jako dodatek do mięsa,możecie
przygotować kopytka.Pyszne i aromatyczne mięso,pachnie cebulą,czosnkiem i
porem.Polecam.Zapraszam:)
Składniki:
Kopytka:
1 kg ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
sól
1 łyżka oleju
mąka do podsypania stolnicy
Dodatkowo:
4 udka
4 cebule
1 duży por
2 ząbki czosnku
olej
sól i pieprz
czosnek staropolski ( przyprawa )
przyprawa do kurczaka
Wykonanie:
1.Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy.Następnie nacieramy
przyprawami i olejem,odstawiamy na około 1 godzinę w chłodne miejsce.
Cebule obieramy i kroimy w piórka,pora oczyszczamy,płuczemy i kroimy w
dość grube krążki.Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.Do woreczka do
pieczenia wkładamy udka i warzywa,następnie podlewamy kilkoma łyżkami
oleju i pieczemy do miękkości około półtorej godziny w temperaturze 180
stopni.
2.Ziemniaki obieramy,myjemy,gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy i
studzimy,następnie mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.Do
ziemniaków wbijamy jajka ,dodajemy obie mąki i wyrabiamy elastyczne
ciasto na posypanej mąką stolnicy.
Z ciasta formujemy wałek,lekko spłaszczamy i kroimy kilkucentymetrowe
kluski,tępą stroną noża możemy zrobić wzorek.
Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie z olejem,około 4-5 minut od
wypłynięcia.Należy uważać,żeby się nie rozgotowały.Następnie kluski
wyjmujemy łyżką cedzakową.
3.Na talerze nakładamy udko,porcje warzyw i kopytek.Podajemy.
4.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz