Ciasto jest niezwykle pyszne i mięciutkie.Idealne do popołudniowej kawy
lub dla gości.Również ładnie prezentuje się na stole.Mięciutkie placki
przełożone delikatną masą,do tego lekko gorzka polewa,wszystko to
sprawia,że ciasto smakuje idealnie.Prosto,a zarazem pysznie.Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
8 jajek
2 szklanki cukru
3 szklanki mąki tortowej
20 łyżek oleju
16 łyżek ciepłej wody
2 łyżki kakao
4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa:
3 szklanki mleka
8 łyżek kaszy manny
25 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Wykonanie:
1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę,następnie dodajemy olej i
ciepłą wodę,chwilę ucieramy.Dodajemy mąkę i proszek do
pieczenia,ucieramy chwilę,aż ciasto będzie gładkie.Białka bijamy ze
szczyptą soli na sztywną pianę.Następnie delikatnie pianę łączymy z
ciastem.Ciasto dzielimy na dwie części,do jednej dodajemy kakao i
mieszamy.Ciasto wylewamy do dwóch blaszek o wymiarach około 24 cm x 35
cm,wyłożonych papierem do pieczenia.Pieczemy około 30 minut w
temperaturze 170 stopni.
Upieczone ciasta zdejmujemy z papieru i studzimy.
Następnie ciasta kroimy wzdłuż na cztery równe paski.
2. Mleko wlewamy do garnka,do gotującego wsypujemy kaszę mannę i
energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia.Następnie ugotowana kaszę
studzimy.
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na
puszystą masę,następnie dodajemy stopniowo kaszę mannę i ucieramy kilka
minut,aż masa będzie puszysta.
3. Paski ciasta dzielimy na dwie części ( dwa paski jasne i dwa ciemne )
.Następnie smarujemy ja masą i składamy ciasta tak aby powstała
szachownica.W ten sposób składamy dwa ciasta.
4. Do garnka dajemy cukier,kakao i gorącą wodę,tyle żeby powstała gęsta
papka,dodajemy masło lub margarynę.Następnie chwilę gotujemy,do
połączenia się składników na małym ogniu cały czas mieszając.
Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i
szklista,następnie smarujemy nią ciasta.
Ciasta wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.
5.Po tym czasie kroimy i podajemy.Smacznego.
Bardzo fajnie wygląda, i na pewno smakuje pysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne,mięciutkie i delikatne w smaku:)
Dziękuję za miły komentarz:)
Dużo ładniej wygląda ciasto jak przekroi się każde ciasto na 3 a nawet 4 części, skleja kolorami na przemian a potem kroi w poprzek znów na 3 części i skleja zwracając uwagę na zmianę kolorów.Polecam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za radę,następnym razem wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Efektowne ciacho! Zapewne równie smaczne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję,nie ukrywam,że jest pyszne;)
OdpowiedzUsuń