sobota, 12 września 2015

Ciasto ,,Szachownica ''

Ciasto jest niezwykle pyszne i mięciutkie.Idealne do popołudniowej kawy lub dla gości.Również ładnie prezentuje się na stole.Mięciutkie placki przełożone delikatną masą,do tego lekko gorzka polewa,wszystko to sprawia,że ciasto smakuje idealnie.Prosto,a zarazem pysznie.Zapraszam:)




Składniki:

Ciasto:
8 jajek
2 szklanki cukru
3 szklanki mąki tortowej
20 łyżek oleju
16 łyżek ciepłej wody
2 łyżki kakao
4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa:
3 szklanki mleka
8 łyżek kaszy manny
25 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody


Wykonanie:
1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę,następnie dodajemy olej i ciepłą wodę,chwilę ucieramy.Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia,ucieramy chwilę,aż ciasto będzie gładkie.Białka bijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Następnie delikatnie pianę łączymy z ciastem.Ciasto dzielimy na dwie części,do jednej dodajemy kakao i mieszamy.Ciasto wylewamy do dwóch blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm,wyłożonych papierem do pieczenia.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasta zdejmujemy z papieru i studzimy. Następnie ciasta kroimy wzdłuż na cztery równe paski.


2. Mleko wlewamy do garnka,do gotującego wsypujemy kaszę mannę i energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia.Następnie ugotowana kaszę studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,następnie dodajemy stopniowo kaszę mannę i ucieramy kilka minut,aż masa będzie puszysta.


3. Paski ciasta dzielimy na dwie części ( dwa paski jasne i dwa ciemne ) .Następnie smarujemy ja masą i składamy ciasta tak aby powstała szachownica.W ten sposób składamy dwa ciasta.


4. Do garnka dajemy cukier,kakao i gorącą wodę,tyle żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.Następnie chwilę gotujemy,do połączenia się składników na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista,następnie smarujemy nią ciasta. Ciasta wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.


5.Po tym czasie kroimy i podajemy.Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajnie wygląda, i na pewno smakuje pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:)
    Ciasto jest pyszne,mięciutkie i delikatne w smaku:)
    Dziękuję za miły komentarz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dużo ładniej wygląda ciasto jak przekroi się każde ciasto na 3 a nawet 4 części, skleja kolorami na przemian a potem kroi w poprzek znów na 3 części i skleja zwracając uwagę na zmianę kolorów.Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za radę,następnym razem wypróbuję:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję,nie ukrywam,że jest pyszne;)

    OdpowiedzUsuń