To ciasto piekłam pierwszy raz,a przepis mam już od wielu,wielu lat.Nie
ukrywam,że ciasto wyszło pyszne,takie w sam raz.Idealne do popołudniowej
kawki lub dla gości.Bardzo ładnie prezentuje się na stole.Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
25 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
6 jajek
2 łyżki kakao
3 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru,na pół litra mleka każdy )
pół szklanki cukru pudru
2 żółtka
25 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
kilka jabłek
5 dag mlecznej czekolady
Wykonanie:
1. Żółtka,cukier puder i masło ucieramy na puszysta masę,następnie dodajemy
mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia,chwilę ucieramy.Białka ubijamy
ze szczypta soli na sztywną pianę,dodajemy do ciasta i delikatnie
mieszamy.Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do
pieczenia,o wymiarach około 21 cm 25 cm.Następnie do drugiej części
ciasta dodajemy kakao i mleko,dokładnie mieszamy i wykładamy na jasne
ciasto.
Jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze
cząstki,układamy rzędami na cieście.
2. Następnie pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy
suchym patyczkiem czy jest upieczone.Studzimy i wyjmujemy z formy.
3. W jednej szklance mleka dokładnie mieszamy żółtka i budynie w
proszku.Pozostałe mleko zagotowujemy i do gotującego wlewamy rozmieszane
budynie z żółtkami ( możemy do zrobić przez sitko ) ,chwilę gotujemy do
zgęstnienia cały czas mieszamy.Ugotowany budyń studzimy.
Masło lub margarynę ucieramy na puszysta masę,następnie dodajemy
stopniowo przestudzony budyń i dokładnie ucieramy.
4. Następnie masę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście.Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na noc.
5. Ciasto kroimy i przed podaniem posypujemy startą na dużych oczkach czekoladą.Podajemy.
6.Smacznego.
Uwielbiam! Też ostatnio robiłam, tylko z wiśniami-pyszne!
OdpowiedzUsuńOj pyszne,dziękuję i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńZrobilam ciasto rankiemi o zgrozo do wieczora nie bylo ani jednego kawaleczka.dziekuje
OdpowiedzUsuńZrobilam ciasto rankiemi o zgrozo do wieczora nie bylo ani jednego kawaleczka.dziekuje
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i cieszę się,że smakowało. Następnym razem zachęcam do przesłania zdjęcia ciasta, umieszczę je wówczas w mojej galerii czytelników:)
UsuńPozdrawiam:)