niedziela, 13 września 2015

Ciasto ,,Fale Dunaju'' z jabłkami.

To ciasto piekłam pierwszy raz,a przepis mam już od wielu,wielu lat.Nie ukrywam,że ciasto wyszło pyszne,takie w sam raz.Idealne do popołudniowej kawki lub dla gości.Bardzo ładnie prezentuje się na stole.Zapraszam:)




Składniki:

 Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
25 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
6 jajek
2 łyżki kakao
3 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru,na pół litra mleka każdy )
pół szklanki cukru pudru
2 żółtka
25 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:
kilka jabłek
5 dag mlecznej czekolady

Wykonanie:
1. Żółtka,cukier puder i masło ucieramy na puszysta masę,następnie dodajemy mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia,chwilę ucieramy.Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę,dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach około 21 cm 25 cm.Następnie do drugiej części ciasta dodajemy kakao i mleko,dokładnie mieszamy i wykładamy na jasne ciasto. Jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze cząstki,układamy rzędami na cieście.


2. Następnie pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.Studzimy i wyjmujemy z formy.


3. W jednej szklance mleka dokładnie mieszamy żółtka i budynie w proszku.Pozostałe mleko zagotowujemy i do gotującego wlewamy rozmieszane budynie z żółtkami ( możemy do zrobić przez sitko ) ,chwilę gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszamy.Ugotowany budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszysta masę,następnie dodajemy stopniowo przestudzony budyń i dokładnie ucieramy.


4. Następnie masę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście.Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na noc.


5. Ciasto kroimy i przed podaniem posypujemy startą na dużych oczkach czekoladą.Podajemy.


6.Smacznego.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam! Też ostatnio robiłam, tylko z wiśniami-pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj pyszne,dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobilam ciasto rankiemi o zgrozo do wieczora nie bylo ani jednego kawaleczka.dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobilam ciasto rankiemi o zgrozo do wieczora nie bylo ani jednego kawaleczka.dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i cieszę się,że smakowało. Następnym razem zachęcam do przesłania zdjęcia ciasta, umieszczę je wówczas w mojej galerii czytelników:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń