czwartek, 3 września 2015

Trójkąty ze śliwką.

Zaletą tych ciasteczek jest to, że szybko je się robi, ponieważ ciasto nie musi wyrastać. Pomimo, że są drożdżowe to wychodzą kruche. Polecam do popołudniowej kawki.Zapraszam.




Składniki:
 Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
125 dag masła lub margaryny ( pół kostki )
1 jajko
1 cukier waniliowy
4 łyżki śmietany 12 %
3 dag drożdży
szczypta soli

Dodatkowo:
pół kilo śliwek węgierek
cukier puder do posypania
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1.Drożdże wymieszać ze śmietaną,cukrem waniliowym,jajkiem i szczyptą soli.Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut w ciepłym miejscu aby podrosły.
2.Mąkę posiekać z margaryną,dodać rozczyn i zagnieść gładkie ciasto.
3. Ciasto wałkować,kroić kwadraty,na środek kłaść połowę śliwki .
4. Zlepić tak ,aby powstał trójkąt.
5. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 30 minut.
6. Upieczone ostudzić i posypać cukrem pudrem.
7.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz