Zaletą tych ciasteczek jest to, że szybko je się robi, ponieważ ciasto nie
musi wyrastać. Pomimo, że są drożdżowe to wychodzą kruche. Polecam do
popołudniowej kawki.Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
125 dag masła lub margaryny ( pół kostki )
1 jajko
1 cukier waniliowy
4 łyżki śmietany 12 %
3 dag drożdży
szczypta soli
Dodatkowo:
pół kilo śliwek węgierek
cukier puder do posypania
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1.Drożdże wymieszać ze śmietaną,cukrem waniliowym,jajkiem i szczyptą
soli.Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut w ciepłym miejscu aby
podrosły.
2.Mąkę posiekać z margaryną,dodać rozczyn i zagnieść gładkie ciasto.
3. Ciasto wałkować,kroić kwadraty,na środek kłaść połowę śliwki .
4. Zlepić tak ,aby powstał trójkąt.
5. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 30 minut.
6. Upieczone ostudzić i posypać cukrem pudrem.
7.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz