Tę paprykę robię od lat.Sprawdzi się na zimno jako dodatek do drugiego
danie,ale również możemy ją podać podgrzaną np. z pulpecikami.Zapraszam.
Składniki:
1 kg papryki
pół kg cebuli
półtorej łyżki soli
sos:
1 liść laurowy
5 łyżek cukru
6-8 łyżek przecieru pomidorowego
10 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
pół szklanki oleju
pół szklanki octu 10 %
2 szklanki wody
papryka ostra w proszku do smaku
Wykonanie:
1.Paprykę oczyścić,pokroić w paski,posypać 1 łyżką soli i zostawić na 8
godzin.Cebulę obrać i pokroić w piórka, posypać pół łyżki soli i
zostawić na 6 godzin.Po tym czasie warzywa dokładnie odcisnąć.
2. Składniki sosu zagotować ,dodać odciśniętą z soku paprykę i
cebulę,gotować na wolnym ogniu 15 minut ,cały czas mieszając.Przekładać
do słoików,zakręcać i pasteryzować 15 minut.
3.Wystudzone słoiki przenieść do spiżarni.
4.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz