Uwielbiam takie obiady,lekkie i smaczne.W tym roku mam dużo własnej
cukinii ,więc wymyśliłam to danie.Taką cukinie możemy przygotować
również na ciepłą kolację.Zapraszam:)
Składniki:
4 niewielkie cukinie
2 duże cebule
1 puszka pomidorów ( całe, 400 g )
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie według uznania
bazylia suszona według uznania
20 dag sera żółtego
Wykonanie:
1.Cebule i czosnek obieramy,następnie kroimy w kostkę ( czosnek siekamy
dość drobno ). Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy cebule i chwilę
przesmażamy,dodajemy czosnek ,chwilę przesmażamy.Następnie dodajemy całą
zawartość pomidorów z puszki i całość dusimy do miękkości i zgęstnienia
sosu.Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,bazylią i ziołami
prowansalskimi.
2.Cukinie myjemy,osuszamy i cienko obieramy.Następnie przekrawamy wzdłuż i
wydrążamy środek ,formując łódeczki.Cukinie od środka lekko oprószamy
solą.
3. Przygotowane cukinie układamy w formie do pieczenia,nadziewamy sosem
pomidorowo - cebulowym,podlewamy odrobiną oleju i gorącej wody.Wstawiamy
do piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180
stopni.Pieczemy do miękkości cukinii.
4. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i pod koniec pieczenia
posypujemy nim cukinie,zapiekamy jeszcze chwilę aż ser się
roztopi.Podajemy.
5.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz