czwartek, 3 września 2015

Cukinia z piekarnika nadziewana pomidorami,cebulą i serem.

Uwielbiam takie obiady,lekkie i smaczne.W tym roku mam dużo własnej cukinii ,więc wymyśliłam to danie.Taką cukinie możemy przygotować również na ciepłą kolację.Zapraszam:)




Składniki:
 4 niewielkie cukinie
2 duże cebule
1 puszka pomidorów ( całe, 400 g )
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie według uznania
bazylia suszona według uznania
20 dag sera żółtego

Wykonanie:
1.Cebule i czosnek obieramy,następnie kroimy w kostkę ( czosnek siekamy dość drobno ). Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy cebule i chwilę przesmażamy,dodajemy czosnek ,chwilę przesmażamy.Następnie dodajemy całą zawartość pomidorów z puszki i całość dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu.Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,bazylią i ziołami prowansalskimi.
2.Cukinie myjemy,osuszamy i cienko obieramy.Następnie przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek ,formując łódeczki.Cukinie od środka lekko oprószamy solą.
3. Przygotowane cukinie układamy w formie do pieczenia,nadziewamy sosem pomidorowo - cebulowym,podlewamy odrobiną oleju i gorącej wody.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.Pieczemy do miękkości cukinii.
4. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i pod koniec pieczenia posypujemy nim cukinie,zapiekamy jeszcze chwilę aż ser się roztopi.Podajemy.
5.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz