Podczas pieczenia po całym domu unosi się pyszny zapach i już nie można
się doczekać kiedy będzie gotowa.Kruche ciasto,pyszny krem i jabłka to
wszystko sprawia,że tarta jest niezwykle pyszna.Zapraszam.:)
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
Masa śmietankowo-waniliowa:
2 jajka
1 śmietana 18 % ( 330 g )
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
1 budyń waniliowy ( bez cukru,na pół litra mleka
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
kilka małych jabłek
sok z cytryny
masło do posmarowania formy
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie wałkujemy na posypanej
mąką stolnicy,przekładamy do formy na tartę o średnicy 25
cm,posmarowanej masłem.Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki
na czas przygotowania pozostałych składników.
2. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysta masę,dodajemy pozostałe
składniki,śmietanę,cukier waniliowy,budyń w proszku,szczyptę soli i
proszku do pieczenia.Miksujemy chwilę,aż masa będzie gładka.Następnie
przelewamy na schłodzone ciasto ( masa jest dość rzadka ) .
3. Jabłka myjemy,osuszamy i obieramy,przekrawamy na pół i usuwamy gniazda
nasienne.Każdą połówkę jabłka nacinamy i skrapiamy sokiem z
cytryny.Następnie układamy na masie.
4. Tartę pieczemy około 55 minut w temperaturze 170 stopni,do zrumienienia.Upieczoną tartę studzimy w formie.
5. Dobrze wystudzoną tartę wyjmujemy z formy i kroimy.
6.Smacznego.
Przepięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
OdpowiedzUsuńIza ciasto wygląda pysznie :) zapraszam również do mnie :) http://samaslodyczuasi.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńDzięki Asia,zaraz odwiedzę Twój blog.:)
OdpowiedzUsuń