Potrzebujemy:
Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
5 dag świeżych drożdży
4 łyżki cukru
25 dag masła lub margaryny
3 jajka
pół szklanki śmietany 12 % lub 18 %
Na nadzienie:
50 dag sera białego zmielonego ( może być tłusty, półtłusty lub chudy )
2 żółtka
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
cukier do smaku
10 dag rodzynek
Dodatkowo:
2 białka
cukier kryształ ( około pół szklanki )
mąka pszenna to posypania stolnicy
Wykonanie pysznych drożdżowych pierożków:
1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem. Masło lub margarynę siekamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
2. Nadzienie: Ser ucieramy z żółtkami ( możemy zrobić to mikserem lub wymieszać widelcem ) cukrami i budyniem w proszku. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy.
3. Formowanie pierożków: Ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy porcję nadzienia i składamy na pół formując pierożki, zlepiamy brzegi i smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem kryształem.
4. Pieczenie: Tak wykonane pierożki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy.
5. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi 3-4 blaszki pierożków. Ilość zależy jak duże krążki wykroimy.
Ciasto nie musi wyrastać. Wyrabiamy i od razu pieczemy.
Zachowujemy odstępy między pierożkami ponieważ znacznie urosną.
Znowu fajne, szybciutkie i chrupiące ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam wypróbować:)
OdpowiedzUsuń