Czasami nie mamy czasu żeby przygotować pracochłonny obiad,to danie jest
dość szybkie w wykonaniu.Tanie i syte.Podajemy ze świeżym pieczywem.Zapraszam.
Składniki:
2 cebule
1 puszka białej fasoli ( drobnej )
około 35 dag cienkich parówek ( ja użyłam drobiowych )
2 szklanki gorącego bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie według uznania
przyprawa do dań z fasoli według uznania
pieprz ziołowy do smaku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
1.Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki.W garnku roztapiamy
masło,wrzucamy cebulę i smażymy chwilę aż cebula zacznie się lekko
rumienić,następnie wsypujemy mąkę pszenną i chwile przesmażamy,do
lekkiego zrumienienia,wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości
cebuli.
2.Parówki kroimy w plasterki.Fasolkę osączamy z zalewy.Następnie
przekładamy do cebuli razem z koncentratem pomidorowych i gotujemy
jeszcze kilka minut.
3.Na koniec przyprawiamy do smaku solą,pieprze,pieprzem ziołowym,ziołami
prowansalskimi i przyprawą do dań z fasoli.Zagotowujemy i
podajemy.Jeżeli danie wyjdzie na zbyt gęste możemy dolać gorącego
bulionu lub gorącej wody.
4.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz