Ten przepis mam od wielu lat,przepisałam go z jakieś książki kucharskiej
o przetworach.Co roku przygotowuję kilka słoiczków suszonych
pomidorów.Z tego przepisu wychodzę bardzo pyszne i aromatyczne.Używam
ich do sałatek lub na kanapki.Gotowe są już po około 3 dniach.Zapraszam.
Składniki:
2 kg pomidorów ( najlepiej Lima )
sól
cukier
olej lub oliwa
dodatkowo:
kilka ząbków czosnku
kilka liści bazylii
300 ml oleju lub oliwy
zioła prowansalskie
Wykonanie:
1. Pomidory myjemy i osuszamy,następnie przekrawamy na 4 części i usuwamy
miąższ z pestkami.Tak przygotowane pomidory układamy na blaszkach
wyłożonych papierem do pieczenia,oprószamy solą i cukrem i skrapiamy
olejem lub oliwą.
2.Pomidory wkładamy do piekarnika i suszymy,ja suszyłam w temperaturze 100 stopni z wentylatorem około 3 godziny.
3.Ususzone pomidory układamy wkładamy do słoików,do każdego słoika wkładamy liście
bazylii,obrany i przekrojony na pół czosnek i pół łyżeczki ziół
prowansalskich.
4. Oliwę wlewamy do garnka i podgrzewamy,uważamy żeby się nie zagotowała.Gorącą zalewamy pomidory i zakręcamy słoiczki.
5.Smacznego.
Bardzo dobry przepis, właśnie zrobiłam i jestem zachwycona smakiem, Iza dziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo,bardzo Ci dziękuję i cieszę się ,że pomidorki smakują.:)
OdpowiedzUsuńMy je uwielbiamy:)