poniedziałek, 14 września 2015

Suszone pomidory w oliwie.

Ten przepis mam od wielu lat,przepisałam go z jakieś książki kucharskiej o przetworach.Co roku przygotowuję kilka słoiczków suszonych pomidorów.Z tego przepisu wychodzę bardzo pyszne i aromatyczne.Używam ich do sałatek lub na kanapki.Gotowe są już po około 3 dniach.Zapraszam.




Składniki:
 2 kg pomidorów ( najlepiej Lima )
sól
cukier
olej lub oliwa

dodatkowo:
kilka ząbków czosnku
kilka liści bazylii
300 ml oleju lub oliwy
zioła prowansalskie

Wykonanie:
1. Pomidory myjemy i osuszamy,następnie przekrawamy na 4 części i usuwamy miąższ z pestkami.Tak przygotowane pomidory układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia,oprószamy solą i cukrem i skrapiamy olejem lub oliwą.
2.Pomidory wkładamy do piekarnika i suszymy,ja suszyłam w temperaturze 100 stopni z wentylatorem około 3 godziny.
3.Ususzone pomidory układamy wkładamy do słoików,do każdego słoika wkładamy liście bazylii,obrany i przekrojony na pół czosnek i pół łyżeczki ziół prowansalskich.
4. Oliwę wlewamy do garnka i podgrzewamy,uważamy żeby się nie zagotowała.Gorącą zalewamy pomidory i zakręcamy słoiczki.
5.Smacznego.

2 komentarze:

  1. Bardzo dobry przepis, właśnie zrobiłam i jestem zachwycona smakiem, Iza dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo,bardzo Ci dziękuję i cieszę się ,że pomidorki smakują.:)
    My je uwielbiamy:)

    OdpowiedzUsuń