Jest to troszkę inna szarlotka od tradycyjnej,ponieważ do ciasta dodałam
cynamon,a do jabłek rodzynki.Podczas pieczenia po domu unosi się pyszny
zapach.Uwielbiam zapach cynamonu,więc do ciasta dodaję go bardzo,bardzo
dużo.:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
15 dag masła lub margaryny
2 jajka
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany 12 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
około 1 kg jabłek
garść rodzynek
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
cynamon według uznania
pół białka
kilka łyżek cukru
bułka tarta do posypania formy
masło do posmarowania formy
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 30 minut.
2.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3.Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką
tartą.Ciasto dzielimy na dwie części,jedną część wałkujemy i wylepiamy
nim dno i boki foremki,nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.
4.Następnie na ciasto wykładamy starte jabłka,posypujemy rodzynkami,cynamonem i cukrem waniliowym.
5. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na na jabłka,lekko dociskamy do
brzegów.Białko lekko roztrzepujemy,smarujemy ciasto,posypujemy obficie
cukrem i nakłuwamy widelcem.
6.Szarlotkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
7.Smacznego.
Izunia u Ciebie zawsze takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia i zapraszam:)
UsuńMusi być fajnie chrupiaca przez ten cukier;)
OdpowiedzUsuńNo właśnie ten cukier pysznie chrupie,to taki mój pomysł ,żeby odmieć trochę tradycyjną szarlotkę:)
UsuńDziękuję za komentarz i pozdrawiam:)