sobota, 26 września 2015

Krucha szarlotka z cynamonem i rodzynkami.

Jest to troszkę inna szarlotka od tradycyjnej,ponieważ do ciasta dodałam cynamon,a do jabłek rodzynki.Podczas pieczenia po domu unosi się pyszny zapach.Uwielbiam zapach cynamonu,więc do ciasta dodaję go bardzo,bardzo dużo.:)




Składniki:

 Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
15 dag masła lub margaryny
2 jajka
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany 12 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:
około 1 kg jabłek
garść rodzynek
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
cynamon według uznania
pół białka
kilka łyżek cukru
bułka tarta do posypania formy
masło do posmarowania formy
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 30 minut.
2.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3.Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Ciasto dzielimy na dwie części,jedną część wałkujemy i wylepiamy nim dno i boki foremki,nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.
4.Następnie na ciasto wykładamy starte jabłka,posypujemy rodzynkami,cynamonem i cukrem waniliowym.
5. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na na jabłka,lekko dociskamy do brzegów.Białko lekko roztrzepujemy,smarujemy ciasto,posypujemy obficie cukrem i nakłuwamy widelcem.
 6.Szarlotkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
7.Smacznego.

4 komentarze:

  1. Izunia u Ciebie zawsze takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być fajnie chrupiaca przez ten cukier;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie ten cukier pysznie chrupie,to taki mój pomysł ,żeby odmieć trochę tradycyjną szarlotkę:)
      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam:)

      Usuń