Moja rodzina przepada za takimi obiadami.Tradycyjne kluski śląskie
nadziałam mielonym mięsem,do tego pysznie pachnąca i zrumieniona
cebulka....coś pysznego.Polecam na niedzielny obiad i nie tylko.Zapraszam;)
Składniki:
Ciasto:
1 kg ziemniaków
2 jajka
sól
mąka ziemniaczana
mąka pszenna do podsypania stolnicy
Nadzienie:
30 dag szynki wieprzowej ( surowej )
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
papryka mielona słodka do smaku
przyprawa do mięsa mielonego do smaku
olej do smażenia
Dodatkowo:
sól do gotowania
1 duża cebula
masło do smażenia
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie mielimy w
maszynce do mięsa.Cebulę i czosnek obieramy,następnie drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy zmielone mięso,cebulę i
czosnek,smażymy do miękkości i zrumienienia,często mieszamy.Na koniec
przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,papryką i przyprawą do mięsa
mielonego.Studzimy.
2. Ziemniaki obieramy,płuczemy,następnie gotujemy w osolonej wodzie do
miękkości.Ugotowane odcedzamy,przeciskamy przez praskę i
studzimy.Przestudzone ziemniaki dajemy do miski,dzielimy na cztery
części, jedną część wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę
ziemniaczaną,wbijamy dwa jajka,dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy
ciasto na posypanej mąką stolnicy.
3. Odrywamy kawałki ciasta,lekko spłaszczamy,nakładamy farsz i zlepiamy formując kuleczkę.
4. Kluski gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię w osolonej wodzie.Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową.
5. Cebulę obieramy,kroimy i smażymy do zrumienienia.Kluski polewamy cebulką z masełkiem i podajemy.
6.Smacznego.
Uwielbiam, po prostu uwielbiam takie kluseczki!
OdpowiedzUsuńKto ich nie uwielbia......są pyszne i syte:)
OdpowiedzUsuń