wtorek, 29 września 2015

Kakaowe ciasto z bitą śmietaną.

Mięciutkie ciasto mocno czekoladowe,idealne do kawy.Dekorujemy dowolnie i podajemy.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
pół kostki masła lub margaryny (12,5 dag )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
niewielka ilość gorącej wody

Bita śmietana:
1 szklanka śmietany kremówki 30%
cukier puder do smaku

Dodatkowo:
dowolne dekoracje ( u mnie maliny i czekoladowa posypka )

Wykonanie:
1.Masło stopić i przestudzić. Jajka wbić do miski i ubić z cukrem na puszystą masę.Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.Mąki dodać do jajek ,wlać masło i dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 30 minut.,w temperaturze około 180 stopni.
2.Cukier wymieszać z kakao i niewielką ilością gorącej wody,tak by powstała gęsta papka,dodać masło i chwilę zagotować na niewielkim ogniu,cały czas mieszając.Zdjąć z ognia i mieszać do całkowitego połączenia się składników.Polewa powinna byś gęsta i szklista.
3. Gotową polewę rozsmarować na wystudzonym cieście.Odstawić do zastygnięcia polewy.
4. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku.Gotową śmietaną udekorować ciasto.Ciasto również dekorujemy dowolnymi dodatkami:owocami i posypką.
5.Smacznego.

4 komentarze: