Składniki:
Ciasto:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
pół kostki masła lub margaryny (12,5 dag )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
niewielka ilość gorącej wody
Bita śmietana:
1 szklanka śmietany kremówki 30%
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
dowolne dekoracje ( u mnie maliny i czekoladowa posypka )
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
pół kostki masła lub margaryny (12,5 dag )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
niewielka ilość gorącej wody
Bita śmietana:
1 szklanka śmietany kremówki 30%
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
dowolne dekoracje ( u mnie maliny i czekoladowa posypka )
Wykonanie:
1.Masło stopić i przestudzić.
Jajka wbić do miski i ubić z cukrem na puszystą masę.Obie mąki wymieszać
z proszkiem do pieczenia i kakao.Mąki dodać do jajek ,wlać masło i
dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej
papierem do pieczenia.Piec około 30 minut.,w temperaturze około 180
stopni.
2.Cukier wymieszać z kakao i niewielką ilością gorącej wody,tak by
powstała gęsta papka,dodać masło i chwilę zagotować na niewielkim
ogniu,cały czas mieszając.Zdjąć z ognia i mieszać do całkowitego
połączenia się składników.Polewa powinna byś gęsta i szklista.
3. Gotową polewę rozsmarować na wystudzonym cieście.Odstawić do zastygnięcia polewy.
4. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku.Gotową śmietaną
udekorować ciasto.Ciasto również dekorujemy dowolnymi dodatkami:owocami i
posypką.
5.Smacznego.
Co jedno to ładniejsze;) Smakowita kolorystyka:))
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asia:)
OdpowiedzUsuń