sobota, 28 marca 2020

Wielkanocna babka z masą kukułkową

Jest to moja propozycja na babkę wielkanocną. Babkę bardzo pyszną, wilgotną, idealną. Z wyczuwalną nutką masy kukułkowej. Polecam na wielkanocny stół. Zapewniam, że będzie pysznie. Babka pięknie wygląda i ma ładny kakaowy kolor, chociaż nie ma w sobie ani grama kakao. To masa krówkowa nadała jej takiego koloru. Polecam Wam taką babeczkę :)





 





 


Potrzebujmy:

Na ciasto:
15 dag masła lub margaryny
3 jajka
2 białka
1/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18 %
1 łyżeczka cukru waniliowego
20 dag masy krówkowej kukułka od HELIO

Dodatkowo:
masło lub margaryna do posmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy


Wykonanie pysznej babki wielkanocnej:

1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy masę krówkową, białka i śmietanę, ucieramy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy.


2. Formę na babkę smarujemy dokładnie masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto.


3. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do suchego patyczka. Jeszcze ciepłą wyjmujemy z formy.


4. Babkę studzimy, kroimy w plasterki i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę można pokroić na około 16 porcji.


A tutaj produkt którego użyłam do upieczenia tej pysznej babki:






7 komentarzy: