czwartek, 12 lipca 2018

Śniadaniowa kasza manna z musem truskawkowym.

Uwielbiam kaszę mannę, ale taką gęstą i z mnóstwem pysznych dodatków. Czasami przygotowuję ją na śniadanie, podwieczorek czy nawet kolację. Wiele osób nie lubi takich śniadań czy kolacji, a ja tak mam, że od czasu do czasu lubię sobie zjeść. Macie ochotę to koniecznie przygotujcie. Zachęcam i smacznego życzę.









Składniki:
3 szklanki mleka
7 łyżek kaszy manny
1 łyżka cukru
2 banany
3 kostki mlecznej czekolady
6 łyżek ulubionych płatków śniadaniowych
około 20 dag świeżych truskawek
ewentualnie cukier do truskawek



Wykonanie:

1. Mleko zagotowujemy, wsypujemy cukier i kaszę mannę, mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kaszy. Gotową przekładamy do trzech miseczek.

2. Umyte, oczyszczone z szypułek i dokładnie osuszone truskawki miksujemy blenderem na gładki mus ( jeżeli chcemy mus można posłodzić, ja nie słodziłam ).

3. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

4. Następnie płatki, banany, czekoladę i mus wykładamy według uznania na kaszę i podajemy.

5. Smacznego życzę.


Rady:
Z przepisu wychodzi trzy spore porcje.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

8 komentarzy: