sobota, 14 lipca 2018

Sernik na kruchym cieście z rodzynkami i kisielem.

Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny sernik z cytrynowa nutką, który smakuje obłędnie. Ma piękny cytrynowy kolor i smak. Czuć w nim nutkę gotowanego kisielu. Zawsze do serników dodawałam budyń waniliowy, ale wpadłam na pomysł, żeby dodać kisiel, postawiłam na smak cytrynowy i wyszło bardzo pysznie. Sernik ma aksamitną konsystencję i jest delikatny w smaku. Polecam. Upieczcie koniecznie :)













Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 małe jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 kisiele cytrynowe ( 38 g każdy )
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka rodzynek

Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
mąka pszenna do posypania stolnicy



Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy kisiele w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Wsypujemy rodzynki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej lekko mąką, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm, oprószamy bułką tartą, a następnie wykładamy delikatnie i równomiernie masę serową.

4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.

5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Kisiele o wadze 38 g każdy.

Sernik podałam na talerzyku, który otrzymałam od : GALERIA CUDA ŚWIATA GORLICE







10 komentarzy:

  1. Iza u Ciebie same smakołyki, zawsze 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu :) Miło się czyta takie komentarze :)

      Usuń
  2. Serniki to moje ulubione ciasta :) Pycha Izunia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysłowy serniczek. Intrygujący jest ten kisiel...

    OdpowiedzUsuń
  4. Jako miłośniczki serników gwarantujemy, że zjadłybyśmy więcej niż dwa a nawet trzy kawałki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. Cieszę się, że mój sernik przypadł Wam do gustu :)

      Usuń