Nie od dziś wiadomo, że domowy dżem jest najlepszy. Warto w sezonie
poświęcić trochę czasu i taki przygotować. Można go potem podać do
naleśników, użyć do ciast czy tak po prostu zjeść z bułką na śniadanie.
Dodam, że dżem z czarnej porzeczki jest wyjątkowo pyszny i pachnący.
Polecam. Zróbcie koniecznie :)
Składniki:
1 kg czarnej porzeczki
1 kg cukru
Wykonanie:
1. Owoce oczyszczamy, myjemy i dokładnie osączamy z wody. Następnie przekładamy je do garnka.
2. Do porzeczek wsypujemy cukier i rozgniatamy tłuczkiem ( do ziemniaków ). Tak przygotowane owoce gotujemy na
małym ogniu często mieszając do otrzymania odpowiedniej konsystencji.
Dżem powinien być gęsty i lśniący.
3. Gotowy, gorący dżem przekładamy do suchych, wyparzonych słoiczków
i zakręcamy. Gotowe słoiczki studzimy i przenosimy do spiżarni. Przed studzeniem można je odwrócić do góry dnem lub przykryć grubym ręcznikiem.
4. Smacznego życzę.
Rady:
Dżem gotowałam godzinę.
Z przepisu wyszło mi 6 słoiczków po około 200 ml każdy.
Robiłam w tamtym roku, wyszło mi ze dwa słoiczki dosłownie i nie publikowałam, ale naprawdę fajny i przydatny jest ten dżemik :)
OdpowiedzUsuńDomowe konfitury zawsze są najlepsze :)
UsuńBardzo fajny dżemik :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńDzięki Aniu :)
Usuń