Uwielbiam prawie wszystkie zupy, a najbardziej te przygotowywane na warzywach smażonych na maśle. Podczas smażenie wydobywa się z nich cały smak i aromat. I takie zupy właśnie są najlepsze. Zupka jest tania, łatwa i szybka w wykonaniu. Serek topiony nadaje jej kremowej konsystencji i smaku. Dodam, że można dodać ulubiony smak serka topionego, u mnie akurat był szczypiorkowy. Macie ochotę na taką zupkę? Zróbcie koniecznie. Zachęcam :)
Składniki:
1 łyżka masła
6 średnich młodych ziemniaków
1 pietruszka
4 średnie marchewki
250 ml śmietany 18 %
1 łyżka mąki pszennej
10 dag serka topionego szczypiorkowego
pół pęczka świeżego koperku
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Wykonanie:
1. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
2. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy marchewkę i pietruszkę, przesmażamy kilka chwil cały czas mieszając, dodajemy ziemniaki i jeszcze chwilę przesmażamy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości.
3. Do miski dajemy serek topiony, mąkę pszenną, śmietanę i pół szklanki gorącej wody, a następnie wszystko ze sobą rozcieramy.
4. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy do nich roztarte składniki i zagotowujemy kilka minut dodając koperek i przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
5. Gotowa zupę podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Z przepisu wyszło mi około 3 litry zupy.
Iza z chęcią zjadła bym Twoją zupę. Serki topione to świetne zagęstniki.
OdpowiedzUsuńOj tak Małgosiu serki topione doskonale sprawdzają się w zupach :)
UsuńCiekawe, bo nigdy nie jadłyśmy zupy z serkiem topionym :D
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
UsuńBardzo apetyczna zupka :) Aż ślinka leci.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń