piątek, 6 lipca 2018

Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami.

Lato w pełni. Krzaczki uginają się od pachnących owoców. Uwielbiam ten czas. Korzystam ile mogę. A dzisiaj częstuję Was pysznym ciastem z sezonowymi owocami, takimi zerwanymi prosto z krzaczka i bardzo dojrzałymi, co za tym idzie bardzo słodkimi. Ciasto jest bardzo wilgotne i takie idealne na podwieczorek. Bardzo polecam. Upieczcie koniecznie. Smacznego życzę :)







Składniki:

Ser:
25 dag sera białego półtłustego
4 łyżki cukru trzcinowego
2 cukry waniliowe
1 budyń waniliowy
1 jajko

Ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
100 ml oleju
20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
półtorej szklanki świeżego agrestu
pół szklanki borówek amerykańskich


Wykonanie:

1. Ser: Do miski wbijamy jajko, dodajemy oba cukry, dodajemy ser i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę, następnie wsypujemy budyń i chwilę miksujemy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.


2. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę krupczatkę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.


3. Do pieczenia: Owoce oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto wykładamy masę serową, a na koniec posypujemy owocami.


4. Pieczenie i podanie: Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50-60 minut. Dla pewności ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.




Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na 16 sporych kawałków.

Ciasto podałam na talerzyku od: GALERIA CUDA ŚWIATA








10 komentarzy:

  1. Chetnie zjadła bym kawałek. Na sam widok slinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu dziękuję i zapraszam na kawałeczek :)

      Usuń
  2. Ciasto wygląda niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też akurat robiłyśmy podobne suche ciacho z owocami :D Chętnie spróbowałybyśmy Twojej wersji :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje ciasto nie jest suche, jest bardzo wilgotne, ciasto jest na jogurcie, do tego ser biały. Polecam spróbować :)

      Usuń