Nieskromnie napiszę, że ten sernik wyszedł mi pyszny i tak delikatny, że wprost rozpływał się w ustach. Wszystkim bardzo smakował. I tak znikał kawałek po kawałeczku, aż nic nie zostało, nawet jeden okruszek nie został. Chyba ten ajerkoniak dodany do masy serowej sprawił, że wyszła taka delikatna i puszysta. Sernik postanowiłam udekorować białą czekoladą, która na serniku trochę stwardniała, ale gdy się ją poleje ,,odrobiną'' ajerkoniaku to mięknie. Całość jest idealna, od ciasta po masę serową i dekorację. Macie ochotę spróbować takiego sernika? To upieczcie koniecznie. Zachęcam :)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
10 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki bułki tartej
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
15 dag masła lub margaryny
125 ml ajerkoniaku
Dodatkowo:
10 dag białej czekolady
ajerkoniak według uznania
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki bułki tartej
Wykonanie sernika z ajerkoniakiem i białą czekoladą:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę,
następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie
ucieramy. Dodajemy ajerkoniak i ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i
delikatnie mieszamy.
3. Pieczenie: Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki
wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto
nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką tartą. Na ciasto równomiernie wykładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do
zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a
następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.
4. Podanie: Dobrze zimny sernik kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie dekorujemy nią pokrojony sernik i odstawiamy do zastygnięcia. Przed podaniem sernik polewamy według uznania ajerkoniakiem. Podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o
wymiarach 24 cm x 35 cm.
Pysznie wygląda, w towarzystwie kawki zjadła bym kilka kawałków 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu, a sernik bardzo polecam, bo był pyszny :)
UsuńPisałam juz wiele razy, ale napisze raz jeszcze - serniki uwielbiam pod każdą postacią :) Twój serniczek powoduje u mnie ślinotok ;)
OdpowiedzUsuńPisałaś, pisałaś :) Serniki uwielbiam i ja, dlatego tak często piekę :)
UsuńMniam! Sernik idealny! Aż slinka leci:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPychotka na sam widok ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńDzisiaj będzie za nami cały czas ten sernik chodził :D :D
OdpowiedzUsuńTrzeba upiec :)
Usuń