czwartek, 26 lipca 2018

Sernik z ajerkoniakiem i białą czekoladą.

Nieskromnie napiszę, że ten sernik wyszedł mi pyszny i tak delikatny, że wprost rozpływał się w ustach. Wszystkim bardzo smakował. I tak znikał kawałek po kawałeczku, aż nic nie zostało, nawet jeden okruszek nie został. Chyba ten ajerkoniak dodany do masy serowej sprawił, że wyszła taka delikatna i puszysta. Sernik postanowiłam udekorować białą czekoladą, która na serniku trochę stwardniała, ale gdy się ją poleje ,,odrobiną'' ajerkoniaku to mięknie. Całość jest idealna, od ciasta po masę serową i dekorację. Macie ochotę spróbować takiego sernika? To upieczcie koniecznie. Zachęcam :)










Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
10 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki bułki tartej

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
15 dag masła lub margaryny
125 ml ajerkoniaku

Dodatkowo:
10 dag białej czekolady
ajerkoniak według uznania
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki bułki tartej



Wykonanie sernika z ajerkoniakiem i białą czekoladą:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę  i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Dodajemy ajerkoniak i ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

3. Pieczenie: Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką tartą. Na ciasto równomiernie wykładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.

4. Podanie: Dobrze zimny sernik kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie dekorujemy nią pokrojony sernik i odstawiamy do zastygnięcia. Przed podaniem sernik polewamy według uznania ajerkoniakiem. Podajemy i smacznego życzę.


Moje rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

10 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda, w towarzystwie kawki zjadła bym kilka kawałków 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu, a sernik bardzo polecam, bo był pyszny :)

      Usuń
  2. Pisałam juz wiele razy, ale napisze raz jeszcze - serniki uwielbiam pod każdą postacią :) Twój serniczek powoduje u mnie ślinotok ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisałaś, pisałaś :) Serniki uwielbiam i ja, dlatego tak często piekę :)

      Usuń
  3. Mniam! Sernik idealny! Aż slinka leci:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka na sam widok ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj będzie za nami cały czas ten sernik chodził :D :D

    OdpowiedzUsuń