Witajcie :) Dzisiaj znowu częstuję sernikiem, również pysznym jak tydzień temu. Upieczonym na mleczku kokosowym, które od dłuższego czasu zalegało mi w półce kuchennej. Jeśli nie piekliście takiego sernika to bardzo polecam. Jest bardzo aksamitny i delikatny w smaku. Zrobiłam do niego bardzo cieniutkie ciasto, ponieważ nie chciałam, żeby było go za dużo. A gdy się piekł to tak cudownie w domu pachniało...może nie wierzycie, ale musiałam jeszcze ciepłego ukroić :) Bardzo polecam i smacznego życzę :)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki ciemnego kakao
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny
1 puszka mleczka kokosowego
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy
serowej.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę,
następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser, oraz mleczko kokosowe, ale tylko białą część i dokładnie
ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i
delikatnie mieszamy.
3. Do pieczenia: Połowę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno blaszki
wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm, następnie wykładamy delikatnie i równomiernie masę serową i na koniec ścieramy pozostałe ciasto.
4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do
zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a
następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.
5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o
wymiarach 24 cm x 35 cm.
Użyłam mleczka o pojemności 400 ml.
Pyszny serniczek do niedzielnej kawki, mniamm :)
OdpowiedzUsuńMy też dzisiaj częstujemy sernikiem :D Twoja wersja wygląda mega pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznego :)
UsuńSerniki uwielbiam :) Twój serniczek wygląda tak, że ciężko mu się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
Usuń