poniedziałek, 23 lipca 2018

Placuszki z wiśniami i sosem jogurtowym.

Na podwieczorek polecam przygotować placuszki z wiśniami. Bardzo mięciutkie i bardzo pyszne. Pięknie pachną wiśniami, a końcu mamy na nie sezon, więc warto je przygotować. Z przepisu wyjdzie ich około 16 sztuk. Nam bardzo smakowały. Polecam. Zróbcie koniecznie :)






Składniki:

Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
2 jajka
4 łyżki cukru trzcinowego
1 cukier waniliowy
pół łyżeczki proszku do pieczenia
około 1 szklanka mleka
1 szklanka wydrylowanych

Sos:
1 szklanka wydrylowanych wiśni
20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
cukier puder do smaku

Dodatkowo:
olej do smażenia



Wykonanie Placuszków z wiśniami:

1. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry i chwilkę miksujemy, następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i stopniowo wlewając mleko miksujemy na gładkie i bez grudek ciasto. Ciasto powinno być dość gęste, dlatego mleko dodajemy stopniowo. Na koniec dodajemy wydrążone i odciśnięte z nadmiaru soku wiśnie. Delikatnie mieszamy.


2. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy porcje ciasta, smażymy z obu stron po kilka minut do ładnego zrumienienia.


 3. Usmażone placuszki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.


 4. Sos: Wiśnie miksujemy blenderem na gładki mus i przekładamy do jogurtu, dodajemy cukru pudru do smaku i dokładnie mieszamy.


5. Placuszki podajemy polane sosem. Smacznego życzę.


Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 16 sztuk placuszków.

10 komentarzy: