sobota, 21 lipca 2018

Lody z czerwonej porzeczki na jogurcie naturalnym.

Nie ma to jak domowe lody. Pyszne z mnóstwem pachnących owoców kojarzących się z latem. Do wykonania dokładnie w 15 minut plus mrożenie, można przygotować je rano, a popołudniu będą gotowe i dodam, że nie trzeba ich mieszać. Do lodów dodałam cukier puder, który można pominąć, ale jak dla mnie to te lody byłyby zbyt kwaśne, bo jogurt w sam sobie jest kwaśny i tak samo porzeczka, a moja była wyjątkowo kwaśna. Zróbcie koniecznie na upalne dni, doskonale Was orzeźwią. Zachęcam :)






Składniki:
40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
40 dag porzeczki czerwonej ( świeżej  )
cukier puder do smaku


Wykonanie:

1. Porzeczki oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie blenderem ręcznym miksujemy na gładki mus.


2. Do musu z owoców dodajemy jogurt naturalny.



3. Mieszamy dodając cukier puder do smaku.


4. Masę lodową przekładamy do pojemniczków do mrożenia lodów. Wyszło mi 8 sztuk.


5. Lody wkładamy do zamrażalnika i mrozimy, aż będą miały odpowiednią konsystencję.


6. Gotowe lody podajemy i smacznego życzę.


Rady:
Z przepisu wyszło i 8 sztuk lodów, ale ich ilość będzie zależała od wielkości pojemniczków.
Najlepiej użyć jogurtu naturalnego typu greckiego.
Cukier puder używamy według uznania.

12 komentarzy: