Polecam pyszne kotleciki z kalafiora i zielonego groszku z dodatkiem pachnącego
koperku. Można podać je jako dodatek do drugiego dania lub solo. Doskonale sprawdzą się podane z ziemniakami i ulubionym sosem, np. koperkowym. Bardzo
polecam na letni obiad. Smacznego życzę :)
Składniki:
Na kotleciki:
1 mały kalafior
1 szklanka zielonego świeżego groszku
pół pęczka koperku
2 jajka
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
masło do smażenia
bułka tarta do obtoczenia kotlecików
Wykonanie:
1. Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Miękki odcedzamy, rozgniatamy widelcem i dokładnie studzimy. Groszek gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i wrzucamy do kalafiora. Koperek płuczemy, dokładnie osuszamy, drobno siekamy i przekładamy do wystudzonych warzyw.
2. Do warzyw wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, mieszamy dokładnie przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
3. Z masy warzywnej formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Następnie wkładamy je do lodówki, żeby stężały.
4. Kotleciki smażymy na rozgrzanym maśle do zrumienienia po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 8 sztuk.
Jeśli masa jest zbyt rzadka należy włożyć ją na kilka minut do lodówki, wówczas stężeje.
Kotleciki można również usmażyć na oleju.
Pyszne, takie letnie kotleciki :D
OdpowiedzUsuńOj bardzo pyszne. Polecam :)
UsuńPysznie wyglądają 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńTrafiłaś w nasz gust tymi kotlecikami :D
OdpowiedzUsuńKotleciki z kalafiora bardzo lubię, ale z groszkiem jeszcze nie robiłam. Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńAniu polecam zrobić :)
Usuńbardzo fajne te kotleciki
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWspaniale wyglądają ☺
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle super pomysł :), szkoda że u mnie w domu tylko ja bym takie zjadła ...reszta musi mieć mięcho;)
OdpowiedzUsuńU mnie wszyscy jedli z apetytem. Akurat lubimy takie bezmięsne kotleciki.
Usuń