środa, 4 lipca 2018

Kotleciki z kalafiora i zielonego groszku.

Polecam pyszne kotleciki z kalafiora i zielonego groszku z dodatkiem pachnącego koperku. Można  podać je jako dodatek do drugiego dania lub solo. Doskonale sprawdzą się podane z ziemniakami i ulubionym sosem, np. koperkowym. Bardzo polecam na letni obiad. Smacznego życzę :)







Składniki:

Na kotleciki:
1 mały kalafior
1 szklanka zielonego świeżego groszku
pół pęczka koperku
2 jajka
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
2 łyżki bułki tartej

Dodatkowo:
masło do smażenia
bułka tarta do obtoczenia kotlecików



Wykonanie:

1. Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Miękki odcedzamy, rozgniatamy widelcem i dokładnie studzimy. Groszek gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i wrzucamy do kalafiora. Koperek płuczemy, dokładnie osuszamy, drobno siekamy i przekładamy do wystudzonych warzyw.



2. Do warzyw wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, mieszamy dokładnie przyprawiając do smaku solą i pieprzem.



3. Z masy warzywnej formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Następnie wkładamy je do lodówki, żeby stężały.


4. Kotleciki smażymy na rozgrzanym maśle do zrumienienia po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Smacznego życzę.



Rady: 
Z przepisu wyszło mi 8 sztuk.
Jeśli masa jest zbyt rzadka należy włożyć ją na kilka minut do lodówki, wówczas stężeje.
Kotleciki można również usmażyć na oleju.



14 komentarzy: