Witajcie :) Dzisiaj częstuję pysznymi bułkami, idealnymi na śniadanie lub kolację, ja nimi jestem zachwycona. A przepis na te bułki znalazłam w internecie. Okazały się bardzo pyszne. Takie wilgotne, więc szybko nie wysychają. Piekłam już bułki i chleb na jogurcie naturalnym, ale na drożdżach, a w tym przepisie piecze się na sodzie. Robi się ciasto, formuje bułki i do piekarnika. Potrzeba z godzinkę żeby były gotowe, więc spokojnie można je rano upiec na śniadanie. Bułki mają bardzo ciekawy smak. Upieczcie koniecznie :) Zachęcam :)
Składniki:
Ciasto:
40 dag mąki tortowej
40 dag jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
pół małej łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie jogurtowych bułek na sodzie:
1. Mąkę przesiewamy solą i sodą do miski, wlewamy olej i dajemy jogurt, mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy ciasto. Ciasto jest trochę takie luźne, ale takie ma być i nie należy się przejmować.
2. Z ciasto formujemy okrągłe bułeczki. Uformowałam ich osiem. Następnie bułeczki układamy je na blaszce i od razu pieczemy. Blaszki niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy.
3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być krótszy lub dłuższy.
4. Gotowe podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 8 bułek.
świetne bułeczki
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńRewelacyjne bułeczki 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńFajne i szybkie do przygotowania te bułeczki :D
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńFajne,rumiane bułeczki. Kiedyś robiłam podobne, ale na zytniej mące.
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak smakują na żytniej mące. Muszę spróbować.
UsuńNa świeżo to już w ogóle muszą smakować obłędnie <3
OdpowiedzUsuńZapewniam, że są pyszne, ale fakt świeże najlepsze :)
UsuńCzas pieczenia czyto nie pomyłka 50 min.????
OdpowiedzUsuńNie, nie pomyłka, tyle się piekły, wiadomo, że czas zależy od piekarnika.
Usuń