Nie ma nic lepszego jak owoce zamknięte w słoiczku. Później zimą możemy otworzyć taki słoiczek i cieszyć się ich smakiem i zapachem. Dlatego warto latem przygotować chociaż kilka słoiczków przetworów. Dzisiaj mam dla Was przepis na morele w korzennym syropie. Niezwykle pyszne i aromatyczne. Na początku miałam trochę obaw czy to wyjdzie dobre, ale nie było potrzeby się martwić. Pierwszy słoiczek otworzony na ,,próbę'' już zjedzony. Wyszło pysznie i aromatycznie. Chcecie się przekonać? To koniecznie spróbujcie. Tylko trzeba się śpieszyć, bo za chwilę sezon morelowy się skończy. Zachęcam :)
Składniki:
Syrop:
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
kawałek kory cynamonu
kilka goździków
Dodatkowo:
sok z cytryny według uznania
około 60 dag małych moreli
Wykonanie moreli w korzennym syropie:
1. Składniki syropu przekładamy do garnka i gotujemy kilka minut, na koniec dodajemy sok z cytryny według uznania i studzimy. Przestudzony syrop przecedzamy przez gęste sitko.
2. Morele myjemy i osuszamy, następnie usuwamy pestki.
3. Do wyparzonych i suchych słoiczków nakładamy morele, następnie zalewamy syropem i zakręcamy.
4. Słoiczki pasteryzujemy 15 minut od zagotowania na niewielkim ogniu.
5. Gotowe studzimy i przenosimy do spiżarni.
Rady:
Należy pamiętać o dokładnym wyparzeniu i osuszeniu słoików.
Owoce powinny być jędrne i bez uszkodzeń.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Najlepiej użyć małych owoców, więcej zmieści się ich do słoiczków.
Z przepisu wyszło mi takie 4 średnie słoiczki.
Tak przygotowane morele na pewno smakują genialnie :) Ten syrop korzenny...mniam :)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że są bardzo pyszne, nam bardzo smakowały :)
UsuńZ pewnością są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńSą bardzo pyszne :)
UsuńAle zapachnialo :)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić :)
UsuńU mnie nie doczekały by zimy :)
OdpowiedzUsuńU mnie też nie doczekają :)
UsuńKochamy morele ale w takim wydaniu jeszcze ich nie jadłyśmy :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
UsuńBardzo fajny pomysł na morele :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń