Pierogi z morelami to pyszna propozycja na podwieczorek, a dla
wielbicieli obiadów na słodko to nawet i na obiad. Moje morele były dość
w kwaśne, ale w połączeniu ze słodkimi dodatkami wyszło idealnie.
Polecam. Zróbcie koniecznie :)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
około 1 szklanka ciepłej wody
pół małej łyżeczki soli
Dodatkowo:
około 40 dag moreli
5 dag białej czekolady
20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki cukru trzcinowego
mąka pszenna do posypania stolnicy
sól do gotowania
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy miękkie i
elastyczne ciasto. Następnie z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i
odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło.
2. Morele płuczemy, osuszamy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jogurt naturalny mieszamy z cukrem pudrem.
3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy morele i zlepiamy formując pierogi.
4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
5. Pierogi nakładamy na talerze, posypujemy cukrem trzcinowy, czekoladą i nakładamy po porcji jogurtu naturalnego. Podajemy, a ja smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 40 sztuk pierogów.
Bardzo lubie pierogi, a Twoje na pewno smakują rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne :) Polecam Aniu :)
Usuńlubię pierogi z owocami
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńPyszne, zjadła bym taka miseczkę Twoich pierożków :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Małgosiu :)
UsuńAle super :D Pierogów z morelami jeszcze nie jadłyśmy :)
OdpowiedzUsuń