piątek, 29 czerwca 2018

Pierogi z morelami, jogurtem naturalnym i białą czekoladą.

Pierogi z morelami to pyszna propozycja na podwieczorek, a dla wielbicieli obiadów na słodko to nawet i na obiad. Moje morele były dość w kwaśne, ale w połączeniu ze słodkimi dodatkami wyszło idealnie. Polecam. Zróbcie koniecznie :)






Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
około 1 szklanka ciepłej wody
pół małej łyżeczki soli

Dodatkowo:
około 40 dag moreli
5 dag białej czekolady
20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki cukru trzcinowego
mąka pszenna do posypania stolnicy
sól do gotowania


Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Następnie z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło.

2. Morele płuczemy, osuszamy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jogurt naturalny mieszamy z cukrem pudrem.

3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy morele i zlepiamy formując pierogi.

4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

5. Pierogi nakładamy na talerze, posypujemy cukrem trzcinowy, czekoladą i nakładamy po porcji jogurtu naturalnego. Podajemy, a ja smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 40 sztuk pierogów.

7 komentarzy: