piątek, 20 lipca 2018

Kruche ciasteczka z czerwoną porzeczką.

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne i kruche ciasteczka, które wykonałam w kształcie pierożków, bardzo słodkie, bardzo pyszne, przełamane kwaśnymi owocami. Macie ochotę to koniecznie upieczcie na podwieczorek, zajmie to Wam zaledwie godzinkę. Zachęcam i smacznego życzę.








Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
10 dag masła lub margaryny
1 żółtko

Dodatkowo:
1 szklanka czerwonych porzeczek
cukier trzcinowy według uznania
cukier puder do oprószenie ciastek
mąka pszenna do posypania stolnicy




Wykonanie kruchych ciasteczek z czerwoną porzeczką:



1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia.


2. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy po porcji owoców i cukru trzcinowego. Składamy na pół formując pierogi. Widelcem robimy na brzegach wzorek.


3. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.


4. Następnie ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut do zrumienienia.


5. Gotowe ciasteczka studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.


Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyjdzie około 16-20 pierożków w zależności jak grubo rozwałkujemy ciasto i jaką szklanką będziemy wykrawać.


10 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasteczka. Porywam kilka do kawki 😃

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam porzeczki na krzaczkach 😊Zapisuję przepis i pozdrawiam 💛💛💛

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wyglądają :) Aż chce się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste, a jak pysznie się prezentują :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis! Też miałam ochotę zrobić takie ciasteczka, ale nie bardzo wiedziałam jak się za nie zabrać..

    OdpowiedzUsuń