wtorek, 17 lipca 2018

Ciasto z wiśniami i bitą śmietaną.

Trwa sezon na wiśnie, warto więc upiec z nimi ciasto. Ja tak właśnie zrobiłam. Moje wiśnie były dość kwaśne, ale ze słodkim ciastem i śmietanką wspaniale się komponują. Ciasto nie jest ani drogie, ani trudne w wykonaniu. Spokojnie możecie je upiec, uda się każdemu. Czy to na niedzielę, czy tak po prostu w środku tygodnia. Można nim poczęstować gości, rodzinę czy zjeść samemu. Zapraszam. Upieczcie koniecznie :)






Składniki:

Ciasto:
20 dag masła lub margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki tortowej
8 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
2 szklanki wydrylowanych wiśni
250 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku


Wykonanie:

1. Masło lub margarynę roztapiamy w garnku  i studzimy. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy przestudzone masło lub margarynę cały czas dokładnie miksując.

2. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy wydrylowane i odciśnięte z nadmiaru soku wiśnie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumieniania. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.

3. Upieczone ciasto dokładnie studzimy. Wystudzone kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać.

4. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy, aż będzie puszysta, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

5. Ciasto dekorujemy według uznania śmietanką, można udekorować wiśniami.

6. Podajemy i smacznego życzę.


Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Zamiast śmietanki kremówki można ubić jedną śmietankę typu ,,Śnieżka '' w 150 ml zimnego mleka.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.

8 komentarzy: