środa, 18 lipca 2018

Budyniowe naleśniki

Zaciekawiły mnie te naleśniki z proszkiem budyniowym. Postanowiłam przygotować swoją wersję. Naleśniki są niezwykle pachnące, chrupiące i pyszne. Dodam, że wychodzą bardzo cieniutkie i nie chłoną tłuszczu. Polecam podać z ulubionymi dodatkami. U mnie z konfiturą morelową domowej roboty. Zachęcam serdecznie do przygotowania takich naleśników :)





Składniki:

Ciasto:
3 jajka
2 budynie waniliowe ( bez cukru i po 40 g każdy )
2 łyżki cukru trzcinowego
12 lekko kopiastych łyżek mąki tortowej
400 ml zimnego mleka
50 ml wody gazowanej
1 cukier waniliowy
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia

Dodatkowo:
olej do smażenia


Wykonanie:

1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy aż ciasto będzie jednolite i bez grudek. Budynie dodajemy w proszku. Ciasto wychodzi dość rzadkie i takie ma być. Następnie ciasto odstawiamy na około 30 minut żeby odpoczęło.

2. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cieniutkie naleśniki do zrumienienia z obu stron.

3. Podajemy ciepłe lub zimne z ulubionymi dodatkami. Smacznego życzę.

Rady:
Z przepisu wyszło mi 14 naleśników o średnicy 20 cm.

7 komentarzy: