Składniki:
Ciasto:
20 dag masła lub margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z pomarańczy
Lukier:
pół szklanki cukru pudru
sok z pomarańczy ( kilka łyżek )
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka masła lub margaryny
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
listki melisy do dekoracji
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.
2. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i sok z pomarańczy, miksujemy, na koniec wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło lub margarynę i miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
3. Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przelewamy do niej ciasto.
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 - 45 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy.
5. Lukier: Cukier puder wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy sok z pomarańczy i ucieramy przez kilka minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję. Lukier nie może być zbyt rzadki ponieważ spłynie nam z babki.
6. Gotowym lukrem polewamy babkę. Dekorujemy ją skórką pomarańczową i listkami melisy cytrynowej. Odstawiamy do zastygnięcia lukru.
7. Po tym czasie babka jest gotowa do podania.
8. Życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Użyłam takiej większej formy na babkę z kominem.
Babka prezentuje się wspaniale i na pewno jest mega smaczna :) Takie wypieki bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu:) Zapewniam, że była pyszna :)
UsuńTaka babeczka na pewno pięknie pachnie. Cudnie Ci wyrosła :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu:)
UsuńWow :D Piękna baba :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńCudna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńależ wspaniała, kusząca baba! <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńWspaniała babeczka :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko:)
Usuń