czwartek, 6 kwietnia 2017

Piaskowa babka z pomarańczową nutką.

Na Wielkanocny stół polecam Wam bardzo pyszną babkę. Babka jest lekko piaskowa i pysznie pachnąca pomarańczą. Z tego przepisu zawsze się udaje. Gdy się piecze to tak pysznie pachnie, że nie można się doczekać kiedy będzie gotowa. Do jej przygotowania użyłam kandyzowanej skórki pomarańczowej, którą otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy, dodam, że jest ona bardzo wysokiej jakości i bardzo ją polecam. Zapraszam na babkę :)








 


Składniki:

Ciasto:
20 dag masła lub margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z pomarańczy

Lukier:
pół szklanki cukru pudru
sok z pomarańczy ( kilka łyżek )

Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka masła lub margaryny
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
listki melisy do dekoracji

Wykonanie:

1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.

2. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i sok z pomarańczy, miksujemy, na koniec wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło lub margarynę i miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

3. Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przelewamy do niej ciasto.

4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 - 45 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy.

5. Lukier: Cukier puder wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy sok z pomarańczy i ucieramy przez kilka minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję. Lukier nie może być zbyt rzadki ponieważ spłynie nam z babki.

6. Gotowym lukrem polewamy babkę. Dekorujemy ją skórką pomarańczową i listkami melisy cytrynowej. Odstawiamy do zastygnięcia lukru.

7. Po tym czasie babka jest gotowa do podania.

8. Życzę smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Użyłam takiej większej formy na babkę z kominem.



12 komentarzy: