piątek, 28 kwietnia 2017

Drożdżowiec z serem białym i szczypiorkiem.

Taki drożdżowiec jest niezwykle pyszny i pachnący. Smakuje na ciepło jak i na zimno. Można przygotować na przekąskę jak i na ciepły obiad czy sycącą kolację. Bardzo polecam spróbować. Zapraszam:)







Składniki:

Rozczyn:
3 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki pszennej
pół szklanki ciepłego mleka

Ciasto:
2 kopiaste szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1 jajko
około pół szklanki ciepłego mleka

Nadzienie:
35 dag serka naturalnego typu President
pęczek szczypiorku
sól do smaku

Dodatkowo:
mąka pszenna do podsypania stolnicy

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Do mąki wsypujemy sól, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i olej, następnie stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie podwoi swoją objętość.

3. Nadzienie: Szczypiorek myjemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno siekamy. Dodajemy do sera i przyprawiamy do smaku solą.

4. Formowanie: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie smarujemy serkiem i zwijamy jak roladę. Tak wykonaną roladę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja swoją roladę uformowałam w podkowę. Następnie nacinamy ją ostrym nożem i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.

5. Pieczenie: Następnie pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

6. Tak przygotowany drożdżowiec jest gotowy do podania.

7. Życzę smacznego.


Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Serek użyłam naturalny w pudełeczku President.

12 komentarzy:

  1. Bardzo smakowity ten drożdżowiec - coś dla mnie, bo uwielbiam ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne. Twoja propozycja na pewno bardzo by mi smakowała, a dodatkowo pięknie wygląda :) Miłego weekendu Izunia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu:) Jest mi bardzo miło, że podoba Ci się mój drożdżowiec:)

      Usuń
  2. Wygląda cudownie i niezwykle apetycznie! Rewelacja! <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda jak nadziewany chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne wytrawne ciasto drożdżowe -:)

    OdpowiedzUsuń