Taki drożdżowiec jest niezwykle pyszny i pachnący. Smakuje na ciepło jak i na zimno. Można przygotować na przekąskę jak i na ciepły obiad czy sycącą kolację. Bardzo polecam spróbować. Zapraszam:)
Składniki:
Rozczyn:
3 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki pszennej
pół szklanki ciepłego mleka
Ciasto:
2 kopiaste szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1 jajko
około pół szklanki ciepłego mleka
Nadzienie:
35 dag serka naturalnego typu President
pęczek szczypiorku
sól do smaku
Dodatkowo:
mąka pszenna do podsypania stolnicy
Wykonanie:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby
rozczyn ruszył.
2. Ciasto: Do mąki wsypujemy sól, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i olej, następnie stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie podwoi swoją objętość.
3. Nadzienie: Szczypiorek myjemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno siekamy. Dodajemy do sera i przyprawiamy do smaku solą.
4. Formowanie: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około
27 cm x 36 cm. Następnie smarujemy serkiem i zwijamy jak roladę. Tak wykonaną roladę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja swoją roladę uformowałam w podkowę. Następnie nacinamy ją ostrym nożem i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.
5. Pieczenie: Następnie pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6. Tak przygotowany drożdżowiec jest gotowy do podania.
7. Życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Serek użyłam naturalny w pudełeczku President.
Bardzo smakowity ten drożdżowiec - coś dla mnie, bo uwielbiam ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne. Twoja propozycja na pewno bardzo by mi smakowała, a dodatkowo pięknie wygląda :) Miłego weekendu Izunia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu:) Jest mi bardzo miło, że podoba Ci się mój drożdżowiec:)
UsuńWygląda cudownie i niezwykle apetycznie! Rewelacja! <3 <3
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńSmakowicie wygląda jak nadziewany chlebek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńPyszne wytrawne ciasto drożdżowe -:)
OdpowiedzUsuńDzięki Małgosia:)
UsuńMniam..alez bym zjadła
OdpowiedzUsuńMarta zapraszam:)
UsuńSuper przepis... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam:)
Usuń