Składniki:
Ciasto:
1 jajko
pół szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
15 dag masła lub margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 jajek
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
Masa wiśniowa:
60 dag wiśni świeżych lub mrożonych ( bez pestek )
2 łyżki cukru
2 galaretki wiśniowe
pół szklanki gorącej wody
Bita śmietana:
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 łyżeczka żelatyny
50 ml gorącej wody
Dodatkowo:
4 łyżki wiórek kokosowych
mąka pszenna do posypania stolnicy
5 dag mlecznej czekolady
3 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy budynie w proszku i ser ( ja użyłam gotowy w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy. Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.
3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy.
4. Masa wiśniowa: Wiśnie przekładamy do garnka, dodajemy cukier i wlewamy gorącą wodę, następnie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.Tężejące wiśnie wykładamy na zimny sernik i wstawiamy do lodówki do dokładnego zastygnięcia. Najlepiej na kilka godzin lub całą noc.
5. Bita śmietana: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
6. Dekorowanie: Dobrze schłodzony sernik kroimy na kawałki. Następnie dekorujemy go bitą śmietaną. Na koniec posypujemy startą na dużych oczkach czekoladą i płatkami migdałowymi.
7. Gotowy sernik podajemy.
8. Życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast kremówki można ubić jedną śmietanę typu ,,Śnieżka''.
Sernik można pokroić na 30 sporych kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Nie mogę...taki sernik pokazywać mi od rana... Wygląda wspaniale i ma wszystko to co lubię - bita śmietana, wiśnie, no i pyszna masa serowa. Już go uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu:) Sernik wyszedł naprawdę pyszny, trochę pracy przy nim było, ale warto go przygotować :)
UsuńSerniczek wygląda bardzo smacznie w dodatku podany na pięknej paterze ❤Porywam kawałek.
OdpowiedzUsuńDzięki Małgosiu:) Częstuj się :) A co do patery to marzyłam o niej od dawna, tylko ceny powalały, a teraz udało mi dorwać ją w ostatnim dniu promocji w Pepco za 25 zł.:)
UsuńWspaniały ☺
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńIza serniczek wyglada idealnie i na pewno tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia. Nie ukrywam, że jest pyszny :)
UsuńJejku jaki wspaniały serniczek, oj ale mi narobiłaś smaku :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko i zapraszam :):)
UsuńSame pyszne ciacha u ciebie królują, aż strach wchodzić, bo ślinka tak cieknie, że szkoda gadać ;) ^_^
OdpowiedzUsuńU Ciebie też zawsze pysznie :) Dziękuję i pomimo tego strachu zapraszam nadal :) Szczerze pisząc... lubię takie komentarze:)
Usuń<3 :D
Usuń:) :) :)
UsuńCudowny serniczek! Doskonały! <3 Prezentacja cudowna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńUwielbiam sernik pod każdą postacią. Na pewno kiedyś skuszę się i wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam:)
UsuńWygląda bajecznie !
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
Usuń