poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Ciasto ,, Ślimak ''.

Piekąc to ciasto zainspirowałam się troszkę przepisem siostry Anastazji, nie przygotowałam go jednak tak samo, ale zrobiłam swoją własną wersję. Ciasto wyszło mi bardzo pyszne. Puszyste biszkopty i krem, do tego dużo owoców i bakalii, słodycz tego wszystkiego przełamuje galaretka. Ciasto polecam na różne okazje. Dodam, że ciasto bardzo ładnie się prezentuje. Zapraszam :)







Składniki:

 Biszkopt:
5 jajek
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt na rolady x 2:
3 jajka
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowy:
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
pół litra mleka
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła 82 %

Dodatkowo:
1 brzoskwiniowa galaretka
250 ml gorącej wody

Wypełnienie ciasta:
1 puszka ananasa w syropie
1 puszka brzoskwiń w syropie
2 brzoskwiniowe galaretki
750 ml gorącej wody
5 dag czekolady mlecznej
pół szklanki rodzynek

Wykonanie:

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

2. Biszkopty na rolady:  Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę. Studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt.

3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.


3. Galaretka: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wodzie i odstawiamy do stężenie, gdy stężeje kroimy ją w paski.


4. Przekładanie: Biszkopty na rolady smarujemy kremem, wzdłuż dłuższego boku układamy pasek galaretki w zwijamy rolady. Pozostały krem rozsmarowujemy na biszkopcie, następnie po obu jego brzegach układamy rolady.


5. Wypełnienie: Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Ananasy i brzoskwinie odsączamy dokładnie z syropu i kroimy w większą kostkę. Gdy galaretki zaczną lekko tężeć wrzucamy do niej rodzynki, czekoladę, ananasy i brzoskwinie, dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto między rolady.


6. Tak wykonane ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto przekrawamy wzdłuż, a następnie kroimy w plastry.


7. Podajemy i życzę smacznego.


Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Zamiast masła można użyć 25 dag margaryny ,, Kasia".


6 komentarzy: