Piekąc to ciasto zainspirowałam się troszkę przepisem siostry Anastazji, nie przygotowałam go jednak tak samo, ale zrobiłam swoją własną wersję. Ciasto wyszło mi bardzo pyszne. Puszyste biszkopty i krem, do tego dużo owoców i bakalii, słodycz tego wszystkiego przełamuje galaretka. Ciasto polecam na różne okazje. Dodam, że ciasto bardzo ładnie się prezentuje. Zapraszam :)
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt na rolady x 2:
3 jajka
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
pół litra mleka
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła 82 %
Dodatkowo:
1 brzoskwiniowa galaretka
250 ml gorącej wody
Wypełnienie ciasta:
1 puszka ananasa w syropie
1 puszka brzoskwiń w syropie
2 brzoskwiniowe galaretki
750 ml gorącej wody
5 dag czekolady mlecznej
pół szklanki rodzynek
Wykonanie:
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i
ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i
chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia,
delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do
pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30
minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy
suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
2. Biszkopty na rolady: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy
cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i
wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia
i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach
24 cm x 35 cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze
gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą
ściereczkę. Studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt.
3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko
zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas
mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą
masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy. Następnie stopniowo
dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.
3. Galaretka: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wodzie i odstawiamy do stężenie, gdy stężeje kroimy ją w paski.
4. Przekładanie: Biszkopty na rolady smarujemy kremem, wzdłuż dłuższego boku układamy pasek galaretki w zwijamy rolady. Pozostały krem rozsmarowujemy na biszkopcie, następnie po obu jego brzegach układamy rolady.
5. Wypełnienie: Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Ananasy i brzoskwinie odsączamy dokładnie z syropu i kroimy w większą kostkę. Gdy galaretki zaczną lekko tężeć wrzucamy do niej rodzynki, czekoladę, ananasy i brzoskwinie, dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto między rolady.
6. Tak wykonane ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto przekrawamy wzdłuż, a następnie kroimy w plastry.
7. Podajemy i życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Zamiast masła można użyć 25 dag margaryny ,, Kasia".
Podoba mi się pomysł, z chęcią skorzystam z przepisu 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosia i polecam:)
UsuńRewelacyjne ciasto :) Pięknie się prezentuje i na pewno jest mega pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńCiacho super wygląda :D Jak ślimaczek :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
Usuń