środa, 19 kwietnia 2017

Kokosowa babka z polewą i bakaliami.

To już ostatni Wielkanocny przepis w tym roku dodany na bloga. Troszkę co prawda jest już kilka dni po Świętach, ale jeszcze zależało mi na tym, żeby dodać tą pyszną, pachnącą, niezwykle mięciutką babkę. Do jej przygotowania użyłam produktów, które otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy. Jest to ostatni przepis w tej współpracy. Tym razem udało mi się wykonać 10 pysznych przepisów z produktami, które otrzymałam. Firmie HELIO bardzo dziękuję za współpracę i zaufanie. A Was zapraszam na pyszną babkę :)










Składniki:

Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka maki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
20 dag masła lub margaryny
10 dag  wiórek kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
niewielka ilość gorącej wody

Dodatkowo:
1 łyżeczka masła lub margaryny
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe, obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy.

2. Pieczenie: Formę na babkę ( taką większą   z kominem ) smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy do niej ciasto. Babkę pieczmy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem i lekko studzimy, następnie wyjmujemy z formy.

3. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Gotową polewę wylewamy na babkę.

4. Dekoracja: Następnie dekorujemy babkę dowolnie płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową. Odstawiamy do zastygnięcia.

5. Podanie: Gdy babka będzie gotowa kroimy i podajemy. Życzę smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

10 komentarzy:

  1. Babeczka wygląda jak marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i jaka zgrabna ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda i musi/ała cudnie smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Babka wygląda cudnie i na pewno smakowała rewelacyjnie :) Ja mogę jeść babeczki nie tylko na Święta, więc jak dla mnie przepis na babkę nigdy nie jest po czasie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super, że lubisz babki, w sumie ja też, tylko później przerabiam je na ciasta z owocami :)

      Usuń