Bardzo prosta i bardzo pyszna propozycja na podwieczorek, piknik, czy spotkanie w ogrodzie. Warto przygotować w sezonie borówkowym. Wytrawne ciasto, słodki serek i kwaśne owoce tworzą pyszne połączenie. Spróbujcie. Pysznych inspiracji Wam życzę.
Potrzebujemy:
Na serek:
25 dag sera białego półtłustego
1 jajko
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
cukier do smaku
Na borówki:
1 szklanka borówek amerykańskich
pół budyniu waniliowego
1-2 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
cukier puder
Wykonanie pysznych kopert z borówkami:
1. Ciasto francuskie rozwijamy i pozostawiamy na kilka minut, żeby się ociepliło.
2. Składniki na nadzienie z serka dokładnie ze sobą mieszamy, ja rozcierałam widelcem, można mikserem lub blenderem.
3. Borówki mieszamy z cukrem i budyniem w proszku.
4. Ciasto kroimy w kwadraty, na środek każdego nakładamy po porcji serka i borówki, następnie unosimy rogi ciasta do góry i zlepiamy je tak tworząc koperty. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
5. Następnie ciastka pieczemy w temperaturze 200 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20-25 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Wystudzone oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika
Z tej receptury wychodzi 8 sporych sztuk.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.
Przepyszna kompozycja. Super poczęstunek 👌
OdpowiedzUsuńSuper propozycja na słodkość:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam kochana cieplutko:)
Morgana