niedziela, 28 lipca 2024

Francuskie koperty z borówkami i serkiem

 Bardzo prosta i bardzo pyszna propozycja na podwieczorek, piknik, czy spotkanie w ogrodzie. Warto przygotować w sezonie borówkowym. Wytrawne ciasto, słodki serek i kwaśne owoce tworzą pyszne połączenie. Spróbujcie. Pysznych inspiracji Wam życzę.





 

Potrzebujemy:


Na serek:

25 dag sera białego półtłustego

1 jajko

1 budyń waniliowy

1 cukier waniliowy

cukier do smaku

 

Na borówki:

1 szklanka borówek amerykańskich

pół budyniu waniliowego

1-2 łyżki cukru

 

Dodatkowo:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 jajko

cukier puder

 



Wykonanie pysznych kopert z borówkami:

 

1. Ciasto francuskie rozwijamy i pozostawiamy na kilka minut, żeby się ociepliło. 

2. Składniki na nadzienie z serka dokładnie ze sobą mieszamy, ja rozcierałam widelcem, można mikserem lub blenderem.

3. Borówki mieszamy z cukrem i budyniem w proszku.

4. Ciasto kroimy w kwadraty, na środek każdego nakładamy po porcji serka i borówki, następnie unosimy rogi ciasta do góry i zlepiamy je tak tworząc koperty. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

 


 

5. Następnie ciastka pieczemy w temperaturze 200 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20-25 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Wystudzone oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.

 

 



Moje rady:

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika

Z tej receptury wychodzi 8 sporych sztuk.

Najlepiej studzić na metalowej kratce.

 

 

2 komentarze:

  1. Przepyszna kompozycja. Super poczęstunek 👌

    OdpowiedzUsuń
  2. Super propozycja na słodkość:)
    Pozdrawiam kochana cieplutko:)
    Morgana

    OdpowiedzUsuń