Moja propozycja na podwieczorek w ogrodzie to taki piękny tort. Tort zakręcony z pysznym kremem i borówkami. Do tego śliczna dekoracja w pastelowych kolorach. Idealny. Bardzo polecam.
Potrzebujemy:
Na biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
25 dag serka mascarpone
125 ml śmietanki kremówki
cukier puder do smaku
1 łyżeczka żelatyny spożywczej
2 łyżki gorącej wody
około 1 szklanka borówek amerykańskich
Na mus:
1 szklanka borówek amerykańskich
cukier do smaku
Dodatkowo:
melisa do dekoracji
dowolne słodycze do dekoracji np. bezy, draże, jajka cukrowe
borówki
Wykonanie pysznego tortu:
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy dosłownie chwilkę. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35-40 minut do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy i kroimy wzdłuż na trzy równe pasy.
2. Mus: Umyte i osuszone borówki przekładamy do garnka i rozgniatamy widelcem,
podlewamy niewielką ilością gorącej wody i gotujemy cały czas mieszając
do rozgotowania się i rozpadnięcia owoców. Następnie mus słodzimy do
smaku i przecieramy przez gęste sitko. Mus studzimy. Następnie rozsmarowujemy do na biszkoptach.
3. Krem: Serek mascarpone, kremówkę i cukier puder do smaku przekładamy do misy
miksera. Ubijamy na puszysty krem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej
wodzie, studzimy, letnią i płynną żelatynę wlewamy do kremu i ubijamy do
połączenia się składników. Krem rozsmarowujemy na biszkoptach z musem, na krem wciskamy borówki.
4. Składanie: Następnie paski biszkoptów zawijamy jak spiralę, zamykamy w tortownicy lub w rancie i wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc.
5. Dekoracja: Tort dekorujemy według uznania. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tort można pokroić na 12 porcji.
Tort dekorujemy dowolnie.
Tort składałam w rancie cukierniczym.
Mąkę zawsze przesiewam.
Jaki smakowicie zakręcony torcik, super :D
OdpowiedzUsuńTort wygląda bajecznie i pewnie taki sam był w smaku.
OdpowiedzUsuń