Kto ma ochotę na takie pyszne, proste i szybkie ciasto? Bez pieczenia, mało roboty i niewiele składników. Wygląda i smakuje obłędnie. Odrobina ajerkoniaku podkręci smak. Lekkie jak chmurka. Zróbcie takie tiramisu i dajcie znać czy smakowało. Pysznych inspiracji.
Potrzebujemy:
Na krem:
25 dag serka mascarpone
330 g śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku ( według uznania )
ajerkoniak według uznania
Dodatkowo:
20 dag podłużnych biszkoptów
Wykonanie pysznego tiramisu:
1. Przygotowujemy blaszkę lub foremkę w której będziemy wykonywać tiramisu, ja użyłam podłużnej foremki z wyjmowanym dnem. Wyłożyłam ją papierem do pieczenia.
2. Dobrze
schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem do
smaku na puszysty krem. Ubijamy wszystko razem od razu. Na koniec dodajemy ajerkoniak według mieszania i dokładnie mieszamy.
3. Biszkopty dzielimy tak żeby wystarczyły nam na trzy warstwy.
4.
Następnie maczamy je w kawie i układamy pierwszą warstwę, na biszkopty
wykładamy część kremu, ponownie biszkopty w kawie, krem i znów
biszkopty. Wierzch smarujemy kremem
5. Tiramisu wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Ja wstawiłam na całą noc. Po tym czasie bardzo ładnie mi się kroiło.
6.Gotowe kroimy i podajemy. Przed podaniem tiramisu dowolnie dekorujemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla około 8-10 osób, w zależności jak grubo pokroimy.
Nie dawałam żelatyny do kremu, mój krem był bardzo stabilny.
Kroiłam gorącym nożem, zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie.
Można zrobić z podwójnej porcji.
Im dłużej ciasto będzie stało tym bardziej biszkopty będą miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz