piątek, 19 lipca 2024

Tiramisu z ajerkoniakiem

 Kto ma ochotę na takie pyszne, proste i szybkie ciasto? Bez pieczenia, mało roboty i niewiele składników. Wygląda i smakuje obłędnie. Odrobina ajerkoniaku podkręci smak. Lekkie jak chmurka. Zróbcie takie tiramisu i dajcie znać czy smakowało. Pysznych inspiracji.

 




Potrzebujemy:

 

Na krem:

25 dag serka mascarpone

330 g śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku ( według uznania )

ajerkoniak według uznania


Dodatkowo:

20 dag podłużnych biszkoptów 

1 szklanka zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej ( zimnej )
 
dowolna dekoracja: małe biszkopciki, bezy, mini-pianki 
 
 
 
 

Wykonanie pysznego tiramisu:

 

1. Przygotowujemy blaszkę lub foremkę w której będziemy wykonywać tiramisu, ja użyłam podłużnej foremki z wyjmowanym dnem. Wyłożyłam ją papierem do pieczenia.

2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem do smaku na puszysty krem. Ubijamy wszystko razem od razu. Na koniec dodajemy ajerkoniak według mieszania i dokładnie mieszamy.

3. Biszkopty dzielimy tak żeby wystarczyły nam na trzy warstwy.

4. Następnie maczamy je w kawie i układamy pierwszą warstwę, na biszkopty wykładamy część kremu, ponownie biszkopty w kawie, krem i znów biszkopty. Wierzch smarujemy kremem

5. Tiramisu wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Ja wstawiłam na całą noc. Po tym czasie bardzo ładnie mi się kroiło.

6.Gotowe kroimy i podajemy. Przed podaniem tiramisu dowolnie dekorujemy. Smacznego życzę.

 



Moje rady:

Porcja dla około 8-10 osób, w zależności jak grubo pokroimy.

Nie dawałam żelatyny do kremu, mój krem był bardzo stabilny.

Kroiłam gorącym nożem, zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie.

Można zrobić z podwójnej porcji.

Im dłużej ciasto będzie stało tym bardziej biszkopty będą miękkie.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz