czwartek, 25 lipca 2024

Pierogi z borówkami podane z musem i bezami

Kto lubi pierogi z owocami? Ja uwielbiam. A w sezonie obowiązkowo muszą być z borówkami. Do tego roztopione masło, trochę cukru i pyszny mus. Kwaśno-słodkie połączenie. Tym razem zaszalałam..podałam z bezami. Mniam.

 





 Potrzebujemy:


Na ciasto: 

3 szklanki mąki tortowej

1 mała łyżeczka soli

1 jajko

2 łyżki oleju

około 1 szklanka ciepłej wody

 

Na nadzienie:

borówki amerykańskie ( około 2 szklanki )

 

Na mus:

pół szklanki borówek amerykańskich

miód prawdziwy do smaku

4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego

 

Dodatkowo:

2 łyżki masła ( roztopionego )

bezy do dekoracji

melisa do dekoracji

ewentualnie cukier do smaku

 

 

Wykonanie pysznych pierogów:


1. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól, wbijamy jajko i wlewamy olej, mieszamy, następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. W razie potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki. Ilość wody będzie zależała od wilgotności mąki. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby ciasto odpoczęło w temperaturze pokojowej.

2. Formowanie pierogów: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykrawamy krążki, nakładamy borówki i zlepiamy formując pierogi.

3. Mus: Borówki rozcieramy widelcem i przecieramy przez gęste sito. Mus dodajemy do jogurtu i mieszamy. Słodzimy miodem.

4. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Gotujemy na wolnym ogniu żeby się nie rozgotowały. Odcedzamy. Do gotującej się wody można dodać odrobinę oleju.

5. Podanie: Pierogi podajemy polane masłem, musem, dekorujemy bezami i melisą. Można posypać cukrem do smaku. Podajemy. Smacznego życzę.

 


 

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi około 60 sztuk pierogów.

 

 



 

1 komentarz:

  1. Wspaniałe letnie pierogi. Super dodatki w postaci musu i bez.

    OdpowiedzUsuń