Kto lubi pierogi z owocami? Ja uwielbiam. A w sezonie obowiązkowo muszą być z borówkami. Do tego roztopione masło, trochę cukru i pyszny mus. Kwaśno-słodkie połączenie. Tym razem zaszalałam..podałam z bezami. Mniam.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 mała łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki oleju
około 1 szklanka ciepłej wody
Na nadzienie:
borówki amerykańskie ( około 2 szklanki )
Na mus:
pół szklanki borówek amerykańskich
miód prawdziwy do smaku
4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
Dodatkowo:
2 łyżki masła ( roztopionego )
bezy do dekoracji
melisa do dekoracji
ewentualnie cukier do smaku
Wykonanie pysznych pierogów:
1. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól, wbijamy jajko i wlewamy olej, mieszamy, następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. W razie potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki. Ilość wody będzie zależała od wilgotności mąki. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby ciasto odpoczęło w temperaturze pokojowej.
2. Formowanie pierogów: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykrawamy krążki, nakładamy borówki i zlepiamy formując pierogi.
3. Mus: Borówki rozcieramy widelcem i przecieramy przez gęste sito. Mus dodajemy do jogurtu i mieszamy. Słodzimy miodem.
4. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Gotujemy na wolnym ogniu żeby się nie rozgotowały. Odcedzamy. Do gotującej się wody można dodać odrobinę oleju.
5. Podanie: Pierogi podajemy polane masłem, musem, dekorujemy bezami i melisą. Można posypać cukrem do smaku. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi około 60 sztuk pierogów.
Wspaniałe letnie pierogi. Super dodatki w postaci musu i bez.
OdpowiedzUsuń