Dzisiaj mam dla Was recepturę na obłędnie pyszną tartę. Niezwykle kruche ciasto, lekki krem mus borówkowy. Smakowy obłęd. Pięknie udekorowana będzie cieszyła nasze oko. Do tego filiżanka aromatycznej kawy...i czego chcieć więcej?
Potrzebujemy:
Na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
1/4 szklanki cukru pudru
1 żółtko
10 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
25 dag serka mascarpone
125 ml śmietanki kremówki 30 %
1 szklanka borówek amerykańskich
cukier do smaku
dowolne słodycze do dekoracji ( u mnie: makaroniki, mini biszkopty, cukrowe jajka i białe draże )
melisa do dekoracji
borówki do dekoracji
mąka do posypania stolnicy
Wykonanie pysznej tarty:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wykładamy do podłużnej formy do pieczenia tarty o wymiarach około 36 cm x 12 cm i nakłuwamy widelcem. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25 minut, czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnia. Upieczone ciasto studzimy.
2. Umyte i osuszone borówki przekładamy do garnka i rozgniatamy widelcem, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i gotujemy cały czas mieszając do rozgotowania się i rozpadnięcia owoców. Następnie mus słodzimy do smaku i przecieramy przez gęste sitko. Mus studzimy.
3. Serek mascarpone ubijamy na puszysty krem ze śmietanką kremówką i cukrem pudrem do smaku. Wszystkie składniki ubijamy od razu. Do kremu dodajemy mus borówkowy według uznania i mieszamy. Krem wykładamy równomiernie na ciasto.
4. Tartę dekorujemy pozostałym musem, słodyczami, borówkami i melisą. Wkładamy do lodówki do stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka o pojemności 250 ml.
Wymiary foremki około 36 cm x 12 cm.
Tartę można pokroić na około 8 sporych porcji.
Im dłużej postoi tym bardziej zmięknie.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Mąkę zawsze przesiewam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz