niedziela, 7 lipca 2024

Konfitura z czereśni

 Pyszna domowa konfitura do deserów, naleśników czy drożdżówek. W tym roku moje drzewa z czereśniami bardzo obrodziły, więc było co robić. No i ptaki wyjątkowo nie zjadły. Kilka słoiczków pysznej konfitury powędrowało do spiżarni.

 


 


Potrzebujemy:

dowolna ilość czereśni

dowolna ilość cukru ( zależy jak słodkie będą czereśnie ) 

 


Wykonanie pysznej konfitury:


1. Czereśnie myjemy, osuszamy i usuwamy pestki, następnie owoce przekładamy do garnka, wsypujemy niewielką ilość cukru ( na każdym etapie smażenia można dosypać )  i smażymy na małym ogniu często mieszając. Owoce puszczą sok i będą się w nim smażyły. U mnie trwało to około pół godziny.

2. Gdy konfitura będzie gęsta i lśniąca gorącą przekładamy do czystych, wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut. Studzimy.

3. Zimne słoiczki przenosimy do spiżarni lub zjadamy od razu. Smacznego życzę.

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz