wtorek, 9 lipca 2024

Sałatka z rukoli, makaronu i fileta z żurawiną

 Ta sałatka jest bardzo pyszna i sycąca. Możemy ja przygotować na szybki obiad lub na kolację. Sprawdzi się też na różnych spotkaniach w ogrodzie. Najlepiej smakuje ze świeżym chrupiącym pieczywem, oczywiście upieczonym własnoręcznie. Zróbcie i koniecznie dajcie znać czy smakowała.

 



Potrzebujemy:

około 20 dag makaronu kokardek

2 spore garście rukoli

1 pojedynczy filet z kurczaka

olej lub oliwa

papryka mielona słodka  do smaku

pieprz ziołowy do smaku

czosnek suszony do smaku

sól do smaku

pestki słonecznika według uznania

suszona żurawina według uznania

 


Wykonanie pysznej sałatki:


1. Mięso oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, następnie kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w oleju lub oliwie i w przyprawach, odstawiamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie smażymy do miękkości i zrumienienia. Studzimy.

2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Można do odcedzonego dodać odrobinę oliwy lub oleju, żeby się nie posklejał. Makaron studzimy.

3. Rukolę płuczemy i dokładnie osuszamy.

4. Do miski przekładamy wszystkie składniki sałatki i dokładnie mieszamy. Mięso dodajemy wraz z olejem i przyprawami na którym się smażyło. Sałatkę można przyprawić dodatkowo według własnego smaku. Sałatkę wkładamy do lodówki, żeby składniki przegryzły się.

5. Po tym czasie podajemy. Smacznego życzę.

 



Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Można dodać dowolną ilość składników, mniej lub więcej, tak jak lubimy.

Sałatka najlepiej smakuje schłodzona prosto z lodówki.

Mięso dodajemy wraz z całym olejem i przyprawami na którym się smażyło.

Sałatkę można przyprawić dodatkowo według własnego smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz