Tarta powstała z tego co było pod ręką i wyszła bardzo pyszna. Smakiem przypomina sernik. Idealna na prosty i szybki podwieczorek. Uda się każdemu. Zapewniam.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
1 żółtko
Na masę serową:
1 serek proteinowy ze skyrem ( 20 dag )
2 jajka
1 budyń waniliowy bez cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki oleju
ewentualnie cukier do smaku
Dodatkowo:
mąka do posypania stolnicy
Wykonanie pysznej tarty:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około pół godziny. Następnie z ciasto dzielimy tak, że jedną część tą większą wałkujemy i wylepiamy nim formę na tartę o średnicy około 17-18 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem. Z pozostałego ciasta wycinamy dowolne niewielkie ciasteczka.
2. Składniki na masę serową przekładamy do miski i chwilę miksujemy. Jeżeli wydaje nam się, że masa jest maso słodko, to dodajemy cukru i ponownie miksujemy. Masę wylewamy na ciasto, a następnie układamy ciasteczka.
3. Tartę pieczemy w temperaturze 170 stopni do ładnego zrumienienia się około godziny. Czas pieczenia może być dłuższy zależy to od naszego piekarnika. Upieczoną tartę studzimy.
4. Gotową tartę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Czas pieczenia może być dłuższy zależy to od naszego piekarnika.
Tartę można pokroić na około 8 porcji.
Mąkę zawsze przesiewam.
Tarta wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń