czwartek, 11 lipca 2024

Serowa tarta z serka proteinowego na bardzo kruchym cieście

 Tarta powstała z tego co było pod ręką i wyszła bardzo pyszna. Smakiem przypomina sernik. Idealna na prosty i szybki podwieczorek. Uda się każdemu. Zapewniam.



 

Potrzebujemy: 


Na ciasto:

1 szklanka mąki tortowej

10 dag masła lub margaryny

1/4 szklanki cukru pudru

1 żółtko

 

Na masę serową:

1 serek proteinowy ze skyrem ( 20 dag ) 

2 jajka

1 budyń waniliowy bez cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki oleju

ewentualnie cukier do smaku

 

Dodatkowo:

mąka do posypania stolnicy

 


Wykonanie pysznej tarty:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około pół godziny. Następnie z ciasto dzielimy tak, że jedną część tą większą wałkujemy i wylepiamy nim formę na tartę o średnicy około 17-18 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem. Z pozostałego ciasta wycinamy dowolne niewielkie ciasteczka.

2. Składniki na masę serową przekładamy do miski i chwilę miksujemy. Jeżeli wydaje nam się, że masa jest maso słodko, to dodajemy cukru i ponownie miksujemy. Masę wylewamy na ciasto, a następnie układamy ciasteczka.

3. Tartę pieczemy w temperaturze 170 stopni do ładnego zrumienienia się około godziny. Czas pieczenia może być dłuższy zależy to od naszego piekarnika. Upieczoną tartę studzimy.

4. Gotową tartę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.




Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Czas pieczenia może być dłuższy zależy to od naszego piekarnika.

Tartę można pokroić na około 8 porcji.

Mąkę zawsze przesiewam. 





 

1 komentarz: