Kto lubi pierogi na słodko? Ja uwielbiam polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Jak dla mnie coś pysznego. Na obiad i na podwieczorek. U mnie z czereśniami. Bardzo polecam.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół małej łyżeczki soli
około pół szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
1 jajko
Dodatkowo:
czereśnie ( dowolna ilość )
masło do polania pierogów
cukier do posypania pierogów
mąka do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych pierogów z czereśniami:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wodę wlewamy stopniowo, jej ilość zależy od wilgotności mąki. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 15 minut żeby odpoczęło.
2. Formowanie pierogów: Czereśnie myjemy, osuszamy i usuwamy pestki, przekładamy na sito, żeby odciekły z soku. Ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, wykrawamy krążki, nakładamy czereśnie i dokładnie zlepiamy brzegi formując pierogi.
3. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączmy z wody na sicie.
4. Podanie: Masło roztapiamy. Pierogi nakładamy na talerze, polewamy stopionym masłem i posypujemy cukrem. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyszło mi 40 sztuk pierogów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz