Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszne rogaliki. Bardzo mięciutkie i puszyste z obłędnym cytrynowym kremem. Wymyśliłam je tak na szybko i jestem z nich bardzo zadowolona. Zapach który roznosił się po całym domu podczas pieczenia był cudowny. Słodko-kwaśne połączenie jest najlepsze. Musicie takie zrobić.
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
2 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżka mąki tortowej
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
3 jajka
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru
4 łyżki oleju
Na nadzienie:
dowolna ilość cytrynowego kremu, receptura po kliknięciu: Cytrynowy krem Lemon Curd
Na lukier:
pół zimnego białka
cukier puder ( około pół szklanki )
sok z cytryny
Dodatkowo:
dowolna posypka ( u mnie siekane orzeszki ziemne )
otarta skórka z cytryny
mąka tortowa do podsypania stolnicy
Wykonanie pysznych rogalików:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem,
następnie wsypujemy mąkę i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe
miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ". Mąkę przesiewany do miski, wsypujemy oba cukry, wlewamy olej, wbijamy
jajka i dodajemy rozczyn. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i
lśniące, powinno dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy czystą
ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około
godzinę. Gdyby ciasto było zbyt gęste to dolewamy ciepłego mleka, a zbyt luźne to dosypujemy mąki. Proporcje mokrych składników zależą od wilgotności mąki.
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy osobno na stolnicy posypanej mąką na kształt koła. Następnie każde koło kroimy na 6 trójkątów. Na każdy nakładamy po porcji kremu cytrynowego i zwijamy formując rogaliki. Staramy się dobrze zawinąć i zlepić ponieważ krem może wypłynąć.
3. Następnie rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia przez około 25-30 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce.
4. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, możemy nie zużyć całego cukru, dodajemy soku z cytryny według uznania, gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję polewamy nim rogaliki. Dekorujemy otartą skórką z cytryny i dowolną posypką. Odstawiamy do zastygnięcia lukru.
5. Gotowe rogaliki podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi 12 sztuk rogalików.
Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika.
Mąkę zawsze przesiewam.
Rogaliki najlepiej studzić na metalowej kratce.
Rogaliki wyglądają bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ze smakiem wielkim kochana:)