niedziela, 26 listopada 2023

Sernik kajmakowy na kokosowym spodzie z powidłem

Sernik to najlepsze ciasto na świecie. Sprawdza się doskonale na różne okazje, od świąt, rodzinne spotkania czy różne imprezy. Można go przygotowywać na wiele sposobów. Tak jak lubimy. Tym razem upiekłam sernik na bardzo kruchym cieście z dodatkiem wiórek kokosowych, następnie znalazła się warstwa powidła śliwkowego, a na koniec to co najważniejsze aksamitna masa serowa o smaku kajmaku. Pyszności. Idealny z filiżanką aromatycznej kawy. Upieczcie taki i dajcie znać czy smakował.

 



 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

1 szklanka mąki tortowej

1/4 szklanki cukru pudru

10 dag masła lub margaryny

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 pół szklanki wiórek kokosowych

 

Na masę serową:

1 kg sera na sernik ( mielony z wiadereczka lub zmielony dwukrotnie twaróg )

5 jajek

1 budyń waniliowy

pół szklanki cukru 

1 cukier waniliowy

pół puszki masy kajmakowej

15 dag masła lub margaryny


Dodatkowo:

pół słoiczka powidła śliwkowego

mąka pszenna do posypania stolnicy

 


Wykonanie pysznego sernika:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je stolnicy lekko oprószonej mąką. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem i smarujemy powidłem.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i ucieramy, następnie dodajemy ser, budyń w proszku i masę kajmakową, ucieramy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Wykładamy na ciasto.

3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 70 minut. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny w lodówce.

4. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 




Moje rady:

Sernik można pokroić na około 30 porcji.

Ser użyłam z wiadereczka, ale inny trzeba zmielić co najmniej dwa razy.

Foremka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
 
 

 

5 komentarzy:

  1. Za kajmakiem nie przepadam ale dodatek powideł bardzo mi się podoba 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić bez kajmaku, ja bardzo lubię w wypiekach czy deserach 🙂

      Usuń
  2. Bardzo pyszniutko wygląda ^_^

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki, zatem sernik idealny😊

    OdpowiedzUsuń