niedziela, 19 listopada 2023

Pierogi z ziemniakami i kaszą bulgur

 Chyba każdy się ze mną zgodzi, że domowe pierogi są najlepsze. Uwielbiam je robić i jeść. Dzisiaj mam dla Was propozycję na pierogi z ziemniakami, kaszą bulgur i cebulką. Kasza bulgur oczywiście od marki KUPIEC której jestem ambasadorką. Bardzo polecam Wam takie połączenie smaków. Mnie bardzo smakowały pierogi w takiej wersji. Pierogi z takim nadzieniem są bardzo sycące, a kasza jest wyrazista w smaku. Ugotujcie i spróbujcie. Smacznych inspiracji Wam życzę.

 


 

Potrzebujemy:

 

Na farsz:

50 dag ziemniaków

2 średnie cebule

8 dag kaszy bulgur

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

masło do smażenia

 

Na ciasto: 

3 szklanki mąki tortowej

1 mała łyżeczka soli

1 jajko

2 łyżki oleju

około 1 szklanka ciepłej wody

 

Dodatkowo:

mąka do podsypania stolnicy



Wykonanie pysznych pierogów:

 

1. Farsz: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i tłuczemy. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę, przekładamy na patelnię, dodajemy masło, oprószamy solą i smażymy do miękkości i zrumienienia, najlepiej na małym ogniu. Kaszę gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu, studzimy. Do ziemniaków dodajemy cebulę ( dwie łyżki cebuli z tłuszczem odkładamy do polania pierogów ) i kaszę, mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól, wbijamy jajko i wlewamy olej, mieszamy, następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. W razie potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki. Ilość wody będzie zależała od wilgotności mąki. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby ciasto odpoczęło w temperaturze pokojowej.

3. Formowanie pierogów: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.

4. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Gotujemy na wolnym ogniu żeby się nie rozgotowały. Odcedzamy. Do gotującej się wody można dodać odrobinę oleju.

5. Podanie: Pierogi podajemy polane zrumienioną cebulką z masłem. Smacznego życzę.

 


 

 

Moje rady:


Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej porcji wychodzi około 60 pierogów, ale ich ilość zależy od wielkości krążków i ilości nakładanego farszu.

Ciasto powinno odpocząć pół godziny.

 

 

#zdrowaradosczycia #kupiec #poranaziarno #ambasadorkupiec

 


 

2 komentarze: