Chyba każdy się ze mną zgodzi, że domowe pierogi są najlepsze. Uwielbiam je robić i jeść. Dzisiaj mam dla Was propozycję na pierogi z ziemniakami, kaszą bulgur i cebulką. Kasza bulgur oczywiście od marki KUPIEC której jestem ambasadorką. Bardzo polecam Wam takie połączenie smaków. Mnie bardzo smakowały pierogi w takiej wersji. Pierogi z takim nadzieniem są bardzo sycące, a kasza jest wyrazista w smaku. Ugotujcie i spróbujcie. Smacznych inspiracji Wam życzę.
Potrzebujemy:
Na farsz:
50 dag ziemniaków
2 średnie cebule
8 dag kaszy bulgur
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
masło do smażenia
Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 mała łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki oleju
około 1 szklanka ciepłej wody
Dodatkowo:
mąka do podsypania stolnicy
Wykonanie pysznych pierogów:
1. Farsz: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i
tłuczemy. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę, przekładamy na
patelnię, dodajemy masło, oprószamy solą i smażymy do
miękkości i zrumienienia, najlepiej na małym ogniu. Kaszę gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu, studzimy. Do ziemniaków dodajemy cebulę ( dwie łyżki cebuli z tłuszczem odkładamy do polania pierogów ) i kaszę, mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól, wbijamy jajko i wlewamy olej, mieszamy, następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. W razie potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki. Ilość wody będzie zależała od wilgotności mąki. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby ciasto odpoczęło w temperaturze pokojowej.
3. Formowanie pierogów: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.
4. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Gotujemy na wolnym ogniu żeby się nie rozgotowały. Odcedzamy. Do gotującej się wody można dodać odrobinę oleju.
5. Podanie: Pierogi podajemy polane zrumienioną cebulką z masłem. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej porcji wychodzi około 60 pierogów, ale ich ilość zależy od wielkości krążków i ilości nakładanego farszu.
Ciasto powinno odpocząć pół godziny.
#zdrowaradosczycia #kupiec #poranaziarno #ambasadorkupiec
Ciekawe połączenie!
OdpowiedzUsuńPolecam ❤️
Usuń